Αν και η Wall Street Journal «έριξε» τα πρώτα «τροχιοδεικτικά», φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον πλέον χάνει την υπομονή της με τα «παιχνίδια» της Άγκυρας όσον αφορά το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον έγκυρο Έλληνα ανταποκριτή στην ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, ήδη οι συνέπειες της άρνησης της Τουρκίας να συναινέσει στην ταχεία διαδικασία ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία αρχίζουν να γίνονται ορατές. Συγκεκριμένα, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό αεροπλάνο, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Ερντογάν για το ζήτημα, σημείωσε με νόημα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για να επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειάζεται
Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι τους ζητηθεί για να υποστηρίξουν την επίλυση του ζητήματος της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ υπογράμμισε ότι ότι «πιστεύουμε πως οι τουρκικές ανησυχίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας -που έχουν εκφραστεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν και άλλους- μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν», χωρίς, ωστόσο, να εξηγήσει πώς θα γίνει αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι στα σκαριά μία συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Πάντως, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι ένα τηλεφώνημα Μπάιντεν στον Ερντογάν θα αλλάξει την κατάσταση, αλλά πιστεύουν ότι αν ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει, με κίνδυνο να τινάξει στον αέρα την ενότητα του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός ομόλογός του θα αναγκαστεί να επικοινωνήσει μαζί του.
Εκνευρισμός για την επίσκεψη Μητσοτάκη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ρόλο στην άκαμπτη στάση του Ερντογάν φαίνεται ότι έπαιξε και η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε, αλλά και οι εξαιρετικά παραγωγικές συνομιλίες που είχε ο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επιστέγασμα των οποίων ήταν το «πράσινο φως» της Ουάσινγκτον για την πώληση στην Ελλάδα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, από το πρόγραμμα των οποίων, όπως είναι γνωστό, έχει αποβληθεί η Τουρκία, παρότι ήταν ανάμεσα στις χώρες που είχαν εξαρχής χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα Joint Strike Fighter και συμμετείχε στην κατασκευή εξαρτημάτων του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν, βλέποντας τις θερμές σχέσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον και διαπιστώνοντας την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο ίδιος ακόμα δεν έχει λάβει πρόσκληση για επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, ενδεχομένως να χρησιμοποιεί την «ομηρία» των δύο σκανδιναβικών χωρών ως μοχλό πίεσης για μια συνάντηση με τον Μπάιντεν, όπου επιδιώκει να θέσει όλη την ατζέντα της Τουρκίας και να ζητήσει και από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ την «ειδική σχέση» που είχε αναπτύξει με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Βαρύ κλίμα στα ΜΜΕ
Πάντως, στα αμερικανικά ΜΜΕ το κλίμα βαραίνει πολύ για την Τουρκία και αυξάνονται οι πληροφορίες για εκφράσεις δυσαρέσκειας από πολιτικούς και από τα δύο κόμματα. Μετά το άρθρο-«φωτιά» της WSJ, στην Washington Post δημοσιεύεται κείμενο των διευθυντών του Bloomberg με το ζητούν την εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Απειλώντας, γράφει το άρθρο, να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για να συμπεριληφθούν η Φινλανδία και η Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της συμμαχίας.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και να είναι πρόθυμοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί. Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Ερντογάν πρέπει να είναι απλό, αναφέρουν: η ασφάλεια της Συμμαχίας δεν πρέπει να παραμείνει όμηρος ενός δράστη, που επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος. Η ώρα να πάρει το μήνυμα είναι τώρα, σημειώνουν.
Από την πλευρά του, το Fox News υπογραμμίζει ότι ο αυταρχικός, ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας πρόσφερε μια σφαίρα στο χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν, με την απειλή του να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την Τουρκία ως το «μυστικό όπλο» του Πούτιν. Στο αμερικανικό Κογκρέσο ο θυμός είναι έκδηλος. Η απαράδεκτη κίνηση του Ερντογάν προσφέρει όπλα στις δυνάμεις που ξεκίνησαν την εκστρατεία για να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.


Πηγή: economico.gr