Σε εξέλιξη – σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ – βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές στα ανατολικά της χώρας, αν και το Κίεβο αρνείται να επιβεβαιώσει (αλλά και να διαψεύσει) τις πληροφορίες αυτές.

«Τοπικές» ενέργειες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να έχει απωθήσει τους Ρώσους σε τουλάχιστον δύο περιοχές κατά μήκος του μετώπου στο Ντόνετσκ, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι το βράδυ της Δευτέρας μιλούσαν για «τοπικές» ενέργειες και όχι για επιθέσεις ευρείας κλίμακας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χάνα Μάλιαρ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο στρατός έχει προχωρήσει σε «αντεπιθέσεις», προσθέτοντας ότι «σε ορισμένες περιοχές προχωρούμε σε επιθετικές ενέργειες» και λέγοντας ότι το Μπαχμούτ ήταν το «επίκεντρο των εχθροπραξιών».

Η Μάλιαρ υπογράμμισε ότι «καταλαμβάνουμε κυρίαρχα σημεία με τον εχθρό να βρίσκεται σε άμυνα καθώς θέλει να κρατήσει τη θέση του. Στα νότια ο εχθρός βρίσκεται σε άμυνα ενώ οι μάχες τοπικής σημασίας συνεχίζονται». Πληροφορίες του Guardian αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν προχωρήσει γύρω από το Μπαχμούτ και το χωριό Νοβοντόνετσκε στα δυτικά του Ντόνετσκ. Ωστόσο, ουδείς Ουκρανός αξιωματούχος δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «αντεπίθεση» (τουλάχιστον ακόμα), μέχρις ότου καταγραφεί σαφώς τι έχει – ή δεν έχει – επιτευχθεί.

Για «αντεπίθεση» μιλούν Ρωσία και ΗΠΑ

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πέντε σημεία κατά μήκος του μετώπου στο Ντόνετσκ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο στόχος του εχθρού ήταν να διασπάσει την άμυνά μας στον πιο ευάλωτο, κατά τη γνώμη του, τομέα του μετώπου. Ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν είχε καμία επιτυχία», αν και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτός ο επίσημος ισχυρισμός της Μόσχας αμφισβητήθηκε από αντίθετες αναφορές άλλων ρωσικών πηγών.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην Ουάσινγκτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν εμφανίστηκε πιο κατηγορηματικός, όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο, καθώς προέβλεψε ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα ανακαταλάβει «στρατηγικά σημαντικό έδαφος». Μιλώντας στο CNN ο Αμερικανός κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν για θέματα ασφαλείας δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί θα έχουν επιτυχία σε αυτή την αντεπίθεση».

Ασάφεια

Τι ακριβώς συμβαίνει, μέχρι ώρας δεν είναι σαφές, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο όλα όσα προαναφέρθηκαν συνιστούν την εδώ και εβδομάδες κυοφορούμενη μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση των Ουκρανών. Και αυτό διότι δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που θα οδηγήσουν στην ανακατάληψη των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι ή εάν πρόκειται για κινήσεις αντιπερισπασμού από την πλευρά του Κιέβου, και η πραγματική στόχευση είναι σε άλλο σημείο της χώρας.

Το σίγουρο είναι ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να μιλήσει περί «αντεπίθεσης» παρά μόνο αν σε επιχειρησιακό επίπεδο καταφέρει να ανακαταλάβει εδάφη που σήμερα τελούν υπό ρωσική κατοχή και, μάλιστα, σημαντικό μέρος των εδαφών αυτών. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν δυτικοί αναλυτές, αν η αντεπίθεση δεν στεφθεί με επιτυχία, τότε η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα, τόσο εσωτερικό όσο και εξωτερικό, ιδίως μετά την τεράστια στρατιωτική ενίσχυση που έλαβε τους τελευταίους μήνες από τη Δύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr