Σε κανονικό «πόλεμο» εξελίσσεται η σύγκρουση της Ε.Ε. με τις φαρμακοβιομηχανίες που η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, για τις οποίες έχουν δεσμευτεί όταν υπέγραψαν τις συμβάσεις με την Κομισιόν.

Τόσο η Pfizer όσο και η AstraZeneca επικαλούνται τεχνικές δυσκολίες για να αιτιολογήσουν τις καθυστερήσεις, ωστόσο, φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες η υποψία είναι ότι διοχετεύουν τις έτοιμες δόσεις σε αγορές που είναι πρόθυμες να πληρώσουν παραπάνω.

Μήνυμα Κυριακίδου για έλεγχο εξαγωγών

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μετά τη συνάντησή της με εκπροσώπους της AstraZeneca, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι «στο εξής όλες οι εταιρίες οι οποίες παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19 στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση οποτεδήποτε επιθυμούν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες».

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. «θα λάβει ό,τι μέτρα απαιτηθούν ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της», τονίζοντας ότι η Επιτροπή απαίτησε «λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων εμβολίων». Σημείωσε, δε, με νόημα ότι «οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σε μη ικανοποιητικά αποτελέσματα λόγω έλλειψης σαφήνειας και ανεπαρκών εξηγήσεων. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές και συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσουν».

Από την πλευρά της η AstraZeneca δήλωσε ότι κάνει «ό,τι είναι δυνατόν ώστε να φέρει το εμβόλιό της σε εκατομμύρια Ευρωπαίους όσο νωρίτερα γίνεται». Το πρόβλημα στην παραγωγή φέρεται να εντοπίζεται στο εργοστάσιο στο Βέλγιο που λειτουργεί εταιρία που συνεργάζεται με την AstraZeneca.

Σκληρή γραμμή από τους Ευρωπαίους

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε την απόλυτη στήριξη του Βερολίνου στη «γραμμή» της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι«δεν πρόκειται για προτεραιότητα στην Ευρώπη, αλλά για την απόδοση στην Ευρώπη του δίκαιου μεριδίου της». Σημειώνεται, δε, ότι δύο γερμανικές εφημερίδες αμφισβήτησαν ευθέως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας στην περίπτωση που η εταιρία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων, ξεκαθαρίζοντας, πάντως ότι αν συμβεί αυτό θα είναι συντονισμένη ενέργεια στο πλαίσιο της Ένωσης.

Βρετανία: Όχι στον «εμβολιαστικό εθνικισμό»

Στον «καυγά» μπήκε δυναμικά και η βρετανική κυβέρνηση (η AstraZeneca είναι σουηδοβρετανική και ήδη το εμβόλιό της χρησιμοποιείται στη Βρετανία), τασσόμενη κατά του «εμβολιαστικού εθνικισμού», μετά την απειλή των Βρυξελλών να θέσουν απαγορεύσεις στις εξαγωγές εμβολίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η AstraZeneca και η Pfizer […] θα μας παραδώσουν τις ποσότητες εμβολίων που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο μας στα μέσα Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού Ναντχίμ Ζαχάουι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News. Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι «είμαι βέβαιος ότι θα παραδώσουν (εμβόλια) στην ΕΕ, τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο».

Σχολιάζοντας, δε, τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων, ο Ζαχάουι είπε στον ρ/σ Times Radio ότι «ο εθνικισμός των εμβολίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε. […] Κανείς δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλος ο κόσμος ασφαλής».

Μπάχαλο και με τις δόσεις

Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας σταμάτησε τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά της COVID-19 στην Pfizer και ζητεί διευκρινίσεις για τις δόσεις που είναι διαθέσιμες σε κάθε φιαλίδιο, γράφει η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η Σουηδία ζητεί διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων που έχει χρεωθεί, καθώς η Pfizer χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο παρότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις. Η Σουηδία θέλει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Pfizer να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά το πόσες δόσεις περιέχονται σε κάθε φιαλίδιο.

Η ΕΕ και η Pfizer είχαν αρχικά συμφωνήσει ότι κάθε φιαλίδιο περιελάμβανε 5 δόσεις, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι έξι δόσεις μπορούσαν να εξαχθούν αν χρησιμοποιείτο ειδική σύριγγα. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να βγάλει μόνον πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγότερες δόσεις στην ίδια τιμή», δήλωσε ο συντονιστής του εμβολιασμού στην Σουηδία Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.

Πηγή: economico.gr