Ερντογάν: Αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να αποτρέψει πλειοψηφία της αντιπολίτευσης

Την συνήθη παρελκυστική τακτική του φαίνεται ότι θέτει εν ενεργεία ο Τούρκος πρόεδρος μπροστά στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με προφανή στόχο να διασφαλίσει οφέλη για τη χώρα του.

Σε μία κίνηση που προκάλεσε πολλά σχόλια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν έχει θετική άποψη» για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν “πανσιόν” για τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Δηλητήριο» για την Ελλάδα

Μάλιστα, μην μπορώντας να αφήσει εκτός τις αιχμές του για την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι παλαιότεροι ηγέτες της Τουρκίας «έκαναν λάθος» που έδωσαν το «πράσινο φως» το 1952 για την ένταξη της χώρας μας στη Συμμαχία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος με αυτό το ζήτημα».

Στη συνέχεια κατηγόρησε τις σκανδιναβικές χώρες ότι παρέχουν άσυλο σε μέλη του ΡΚΚ και του ακροαριστερού DHKP-C. Ήδη πολιτικοί και διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν «στρώνει το τραπέζι» για διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ και απαιτήσεις προκειμένου να πει το «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας.

Το «παιχνίδι» της Άγκυρας

Από την άλλη, δεδομένου ότι η Άγκυρα όχι μόνο διατηρεί ανοιχτούς διαύλου επικοινωνίας με τη Μόσχα -όπως και με το Κίεβο- αλλά επιδιώκει να παίξει και το ρόλο διαμεσολαβητή για την λήξη της σύρραξης, από τη μία αξιοποιεί την «ανεβασμένη» θέση της, αλλά από την άλλη βαδίζει με πολλή προσοχή, μη θέλοντας να εξαγριώσει τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, το παιχνίδι του Ερντογάν μοιάζει ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα, αν και εκτιμάται ότι τελικά η Τουρκία δεν θα θέσει βέτο αν όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ πουν το «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στην συμμαχία, κάτι που αναμένεται να γίνει με διαδικασίες fast track.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr