Μητσοτάκης Ελλάδα 2.0

Η χθεσινή ημέρα, αν και Τρίτη και 13…, υπήρξε ευτυχής για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο εγκρίθηκε από το ECOFIN, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα λίγο πριν την ολοκλήρωση του ΕCOFIN, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του βόρειου άξονα του αυτοκινητοδρόμου Ε-65, ο οποίος συνδέει την Εθνική οδό Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης με την Εγνατία οδό.

“Πανηγυρική έναρξη του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης από το ECOFIN”

Όπως είπε ο κ.  Μητσοτάκης,

  • «η κύρωση αυτού του σημαντικού έργου συμπίπτει και με ένα άλλο σημαντικό γεγονός που σημαίνει πολλά για το μέλλον χώρας, την πανηγυρική έναρξη του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» από το ECOFIN. 

Η εξέλιξη αυτή, συνέχισε, δεν έρχεται μόνο να διαλύσει τα έωλα επιχειρήματα κάποιων, αλλά πιστοποιεί ότι ανταποκρίνεται απόλυτα στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας».

Το έργο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ έχει ενταχθεί στις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ στη συνέχεια κατά τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου θα δημιουργηθούν 150 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η έγκριση του Ελλάδα 2.0 από το ECOFIN

Λίγο αργότερα και μόλις ενημερώθηκε από τις Βρυξέλλες ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»  εγκρίθηκε και επίσημα από το ECOFIN ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter  «Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει εγκριθεί» και πρόσθεσε:

  • «Τώρα η σκληρή δουλειά ξεκινά καθώς επιταχύνουμε τα σχέδιά μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στον βιώσιμο, ψηφιακό και χώρο υποδομών, οδηγώντας σε ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας».

«H χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μπορεί να ξεκινήσει να ρέει για να ξεκινήσει η εφαρμογή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Βάλντις  Ντομπρόβσκις.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή», καθώς είναι ζωτικής σημασίας τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης να εφαρμοστούν σωστά και άμεσα, να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Προκαταβολή 4 δις ευρώ έως το τέλος Ιουλίου

Η Ελλάδα θα πάρει συνολικά από επιδοτήσεις και δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία. Μέχρι το τέλος Ιουλίου η χώρα μας αναμένεται να εισπράξει την προκαταβολή ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους την πρώτη δόση ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά μαζί με τις αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό αναμένεται να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται η οικονομία ώστε να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμάται ότι θα είναι πέριξ του 4% για το τρέχον έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο συμβούλιο ECOFIN, χαρακτήρισε την 13η Ιουλίου 2021 «μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα».

  • «Η εξέλιξη αυτή, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας,  αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Το σχέδιο των 106 επενδύσεων και των 68 μεταρρυθμίσεων

Ο κ. Σκυλακάκης από την πλευρά του επισήμανε ότι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις και θα χρησιμοποιήσεις τους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 30,5 δις ευρώ για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

«Το πιο δύσκολο βήμα όμως, είναι μπροστά μας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Και αυτό αφορά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των τεράστιων πόρων – μεγαλύτερων κατά κεφαλήν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – που διατίθενται με τη σημερινή απόφαση για την Ελλάδα, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr