Προς «μετωπική» βαίνουν τα σχέδια της ΕΕ για το πέρασμα σε βιώσιμες μορφές ενέργειας, με το Βερολίνο να φέρεται αποφασισμένο να πει «όχι» σε μια επένδυση στην οποία στηρίζει πολλά το Παρίσι.

«Όχι» της Γερμανίας

Έτσι, λοιπόν, η Γερμανία θα αντιταχθεί στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη επένδυση στην πολιτική της «ταξινόμησης» για τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων επενδύσεων ως πράσινων, δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες χρειάζονται την έγκριση των χωρών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σχέδιό τους να χαρακτηριστεί το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις, κάτι που έχει διχάσει τα κράτη-μέλη.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είναι μεταξύ εκείνων που σχεδιάζουν να το απορρίψουν όταν οι χώρες προσέλθουν για να ψηφίσουν το σχέδιο τις επόμενες εβδομάδες. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στους κανόνες ταξινομίας για την πυρηνική ενέργεια. Αυτό το “όχι” είναι ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που καθιστά σαφές ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη και επομένως δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της ταξινομίας», ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας.

Η Γαλλία «ψηφίζει» πυρηνική ενέργεια

«Συνεπώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ψηφίσει ώστε το Συμβούλιο να αντιταχθεί στην κατ’ εξουσιοδότηση νομική πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφεραν τα υπουργεία. Για να μπλοκαριστεί το σχέδιο, θα πρέπει 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ να αντιταχθούν – ποσοστό που θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί. Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των 705 βουλευτών θα μπορούσε να αντιταχθεί στους κανόνες για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά στην ψηφοφορία του Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι ήδη η Γαλλία διά στόματος Εμανουέλ Μακρόν έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε τεράστια επένδυση στην κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σχέδιο το οποίο απλώνεται ως το 2050 και αναμένεται να δώσει ισχυρή χείρα βοηθείας στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF που θα αναλάβει την υλοποίησή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr