Ειδικό Δικαστήριο

Ανοίγει σήμερα  η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου, για τέταρτη φορά μετά τη μεταπολίτευση και τριάντα και πλέον χρόνια από τη δίκη Κοσκωτά που σηματοδότησε και τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου στη συνείδηση των πολιτών.

Κατηγορούμενος στη δίκη που αρχίζει τη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σε κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία (ως υποκινητής δηλαδή) σε κατάχρηση εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα για τα οποία δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αυτά δεν αφορούν την ουσία της υπόθεσης Novartis και την ενοχοποίηση των πολιτικών (Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Παν. Πικραμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων) αλλά σε παρεμβάσεις του στο έργο συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών.

Παπαγγελόπουλος – Τουλουπάκη

Στο εδώλιο εκτός του πρώην υπουργού βρίσκεται και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα που σχετίζεται με την παράλειψή της να αποστείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω, αναφορά που είχαν καταθέσει για την υπόθεση της Νοvartis, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του τότε υπουργού (επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) Παναγιώτη Κουρουμπλή που διετέλεσε υπουργός Υγείας και του αναπληρωτή του Ανδρέα Ξανθού.

Ως ηθικός αυτουργός στην παράλειψη Τουλουπάκη, δικάζεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση του Δικαστηρίου με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Για τις παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης από πλευράς Παπαγγελόπουλου, θα εξεταστούν στη δίκη και οι τρεις εισαγγελείς, που έχουν κάνει και τις καταγγελίες, αλλά και δεκάδες άλλοι μάρτυρες για όλες τις πτυχές της δικαζόμενης υπόθεσης, όπως η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, πολιτικοί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος που έκανε την αναφορά κατά Κουρουμπλή, αλλά και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr