Ελλάδα Τουρκία

Αρχίζουν οι διερευνητικές Ελλάδας Τουρκίας: Στις 10.00 σήμερα το πρωί, οι δύο εθνικές διπλωματικές αντιπροσωπείες θα έχουν την πρώτη αναγνωριστική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία πιθανότατα θα διαφανούν οι προθέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Άγκυρα στις διερευνητικές επαφές.

  • Η Αθήνα τρέφει πολύ χαμηλές προσδοκίες καθώς είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σαφές ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε την απόφαση να προσέλθει εκ νέου στο τραπέζι μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια,  όχι γιατί πραγματικά επιδιώκει ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως διότι θέλει να ακυρώσει την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε και να κερδίσει χρόνο μέχρι να υπάρξουν τα πρώτα δείγματα γραφής για τη νέα πολιτική Μπάιντεν στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

‘Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος  αποφάσισε να μην τραβήξει άλλο το σκοινί καθώς κάτι τέτοιο μάλλον θα υποχρέωνε ακόμη και τους «φίλους» της Τουρκίας (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) να πάρουν θέση δίπλα στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Και τυχόν επιβολή κυρώσεων αυτή την περίοδο είναι βέβαιο ότι θα επέφερε καθοριστικό πλήγμα στην χειμαζόμενη τουρκική οικονομία, η οποία προκαλεί ήδη σημαντικό πολιτικό κόστος στον Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει να φτάσει χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου με όπλο το μεταναστευτικό θα επιχειρήσει να αποσπάσει ένα καλό πακέτο από την Ευρώπη.

Επιθετική μέχρι το παραπέντε η Τουρκία

Μέχρι και τις παραμονές επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι σκοπεύει να απαιτήσει ι διάλογο εφ’ όλης της ύλης -το έχουν εκφράσει άλλωστε από τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου έως διάφορα κυβερνητικά στελέχη.

Θα επιδιώξει δηλαδή να επιβάλει στη συζήτηση τη θέση της ότι τα νησιά δεν δικαιούνται επήρεια πέραν των χωρικών υδάτων στα έξι ναυτικά μίλια, να επαναλάβει ισχυρισμούς περί παράνομης ελληνικής κυριαρχίας σε δεκάδες νησιά και να επαναφέρει το αίτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Προκλητικός ο Χουλουσί Ακάρ 

Πρόκειται για πάγια αιτήματα της τουρκικής πλευράς. Και αυτά ουσιαστικά επανέλαβε με τη χθεσινή του δήλωση ο υπουργός  Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας περί σεβασμού «στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και αποφυγής ενεργειών «που πιθανώς προκαλέσουν παρεξηγήσεις».

«Ελπίζουμε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα φτάσουμε στην επίλυση των ζητημάτων βάσει των δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα, την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποτύπωσε τις διαθέσεις του στο ζήτημα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (σ.σ. το 1995 για το casus belli)», σημείωσε.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «λάθος τις δηλώσεις του Ν. Δένδια που δεν έχουν καμία ισχύ» και μετέφερε όπως είπε στους συνομιλητές του στην Ε.Ε. ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις. «Κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις» είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» ξεκαθαρίζει η Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, εμμένει στη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη στάση της.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι στον 61ο γύρο των διερευνητικών δεν πρόκειται να συζητηθεί θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ούτε άλλο θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία μας.

Το μόνο που θα τεθεί θα είναι το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πώς μπορεί να επιτευχθεί.

Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία

Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Θέλω να επισημάνω, επίσης, ότι στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία.

»Εμείς προσερχόμαστε καλή τη πίστει στις επαφές αυτές. Με εποικοδομητικό πνεύμα. Και, κυρίως, δεν προκαλούμε. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Ούτε προσπαθούμε να δυναμιτίσουμε τις διερευνητικές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αντιθέτως, ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση. Αυτό, εξάλλου, έχει υπογραμμίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αναφερόταν στην «ομαλή συνέχιση» των διερευνητικών επαφών.

Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα».

Αναφορικά με ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας απάντησε απλά: «Οταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει σε μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική».

Η ελληνική αποστολή 

Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές θα είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, που έχει ηγηθεί στους περισσότερους γύρους των διερευνητικών συνομιλιών και θα συνοδεύεται από τον πολύπειρο εν ενεργεία διπλωμάτη, Αλέξανδρο Κουγιού.

Απέναντι τους θα βρίσκονται ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, Τσαγατάι Ερτσίγιες.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο διάλογος κατά τις διερευνητικές επαφές δεν είναι δεσμευτικός, ωστόσο θα αποβεί κρίσιμος για τη συνέχεια αφού θα δείξει πόσο μεγάλη είναι η διάσταση θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών επί της αρχής, δηλαδή όσον αφορά τα θέματα που δέχεται κάθε χώρα να θέσει υπό διαπραγμάτευση.

Με απλά λόγια οι διερευνητικές είναι άτυπη προετοιμασία για διαπραγμάτευση. Κατά τη διάρκειά τους οι εμπλεκόμενοι δεν αναλαμβάνουν υποχρεώσεις. Δεν είναι δεσμευτικές. Δεν έχουν συμφωνημένα πρακτικά και δεν μετέχει τρίτη πλευρά. Ούτε γίνονται ενημερώσεις στα ΜΜΕ.

Πηγή: economico.gr