Αρνητική στις ρυθμίσεις οφειλών η Κομισιόν

Αρνητική είναι η Κομισιόν σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία στην έκθεση της για την 9η αξιολόγηση που δημοσιοποιείται σήμερα.

Η έκθεση θα σημάνει καμπανάκι για το υψηλό δημόσιο χρέος, το έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Παράλληλα, θα συμφωνεί σε πρόσθετα, στοχευμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας όπως η επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων και η κάλυψη παγίων δαπανών και ενδεχομένως σε μείωση της φορολογίας. Επίσης θα δίνει εύσημα για την εν γένει διαχείριση της κρίσης

  • Η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα σημειώνει  πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας, έστω και με καθυστερήσεις. Η αξιολόγηση αναμένεται άλλη μια φορά θετική, με την κυβέρνηση να παίρνει εύσημα για την προώθηση μέσα στην κρίση της δευτερεύουσας νομοθεσίας για τον πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος (αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο), του νέου μισθολογίου της ΑΑΔΕ, του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ φέτος και 5,5% το 2022

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν σε ότι αφορά την ανάπτυξη θα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος και 5,5% το 2022. Για τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας η έκθεση επισημαίνει:

  • τον προβληματισμό της για ταχύτητα ανάκαμψης των επενδύσεων αλλά και του τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού,
  • την εκτίμηση για καλή πορεία των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης μετά την επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η έκθεση, ωστόσο, δεν θα λαμβάνει υπόψη της τη θετική επίδραση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 5,5 δισ. τα οποία θα απορροφήσει η Ελλάδα μέσα στο 2021.

Πηγή: economico.gr