Ανάλυση του Reuters

Η τουρκική λίρα έπεσε περισσότερο από 2% φτάνοντας σε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Τρίτη λόγω ανησυχιών της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 26,9 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, υποχωρώντας από το κλείσιμο της Δευτέρας στο 26,3505. Έχει αποδυναμωθεί κατά 30% μέχρι στιγμής φέτος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης στο 20% αυτή την εβδομάδα, εκπληρώνοντας τη δέσμευσή της για περαιτέρω σύσφιξη για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ο οποίος πρόκειται να αυξηθεί ξανά.

Ωστόσο, ο εξέχων αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet Abdulkadir Selvi έγραψε την Τρίτη ότι η εντύπωσή του από τους «οικονομικούς κύκλους» ήταν ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί σε περίπου 16,50-17,0%.

Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια την Πέμπτη.

«Τα νέα που λένε ότι η αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα είναι κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς προκαλούν την υποτίμηση της λίρας», δήλωσε ένας έμπορος.

«Οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων ήταν ήδη ένας δύσκολος δρόμος, αλλά η ανησυχία στην αγορά ότι οι αυξήσεις μπορεί να μην είναι αρκετές έχει αρχίσει να αντικατοπτρίζεται σαφώς στις τιμές», πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 650 μονάδες βάσης κατά 15%, υποσχόμενη να συνεχίσει τη σύσφιξη έως ότου υπάρξει σημαντική βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό.

Η αύξηση των επιτοκίων και ο επιθετικός τόνος ήταν τα ισχυρότερα σημάδια μιας αντιστροφής μετά από χρόνια χαλαρής πολιτικής υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ωστόσο, η αύξηση του Ιουνίου ήταν κατώτερη των προσδοκιών, με τους οικονομολόγους να λένε ότι η επιρροή του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα περιορίζει το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν στη σύσφιξη της πολιτικής. Τα πραγματικά επιτόκια είναι βαθιά αρνητικά.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών στο 85,51% τον περασμένο Οκτώβριο, κυρίως λόγω της υποτίμησης της λίρας λόγω της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν. Υποχώρησε στο 38,21% μέχρι τον Ιούνιο, αλλά αναμένεται να αυξηθεί και πάλι.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr