Εξελίξεις στις Βρυξέλλες καθώς ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή και της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της ΕΕ.

Η ανακοίνωση προέρχεται από επίσημη σελίδα της ΕΕ, ωστόσο, το αίτημα για την άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη δεν συνδέεται, όπως δήλωσε και η ίδια η ευρωβουλευτής, με αυτό για την κ. Καϊλή, η οποία παραμένει κρατούμενη για τη εμπλοκή της στο σκάνδαλο που έχει γίνει γνωστό ως Qatargate.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ, βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών, ενώ υπογραμμίζεται ότι ισχύει στο ακέραιο το τεκμήριο της αθωότητας.

«Καμία σχέση με το Qatagate»

Μετά τη δημοσιοποίηση του αιτήματος άρσης της ασυλίας της, η κ. Σπυράκη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatagate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

Το δίκαιο της ΕΕ προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να διωχθούν ή και να κρατηθούν για απόψεις που εκφράζουν ή για τη στάση τους σε ψηφοφορίες υπό την ιδιότητά τους ως δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη του νομοθετικού σώματος (ευρωκοινοβούλιο).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr