Όπως είναι γνωστό, μια από τις «παρενέργειες» που είχε για τον Πούτιν η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία και οι απειλές κατά πάντων που εκτοξεύει η Μόσχα ήταν ότι δύο παραδοσιακά ουδέτερες χώρες -η Σουηδία και η Φινλανδία- έσπευσαν να αιτηθούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είχε γίνει ακόμα και κατά τις πιο «άγριες» μέρες του Ψυχρού Πολέμου.

Οι εκβιασμοί του Ερντογάν

Όπως επίσης είναι γνωστό, από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, τα… 28μιση έχουν χαιρετίσει την απόφαση της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι και έχουν εγκρίνει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία. Η… μισή χώρα είναι η Ουγγαρία, η οποία, ωστόσο, έχει δεσμευτεί ότι στις αρχές του 2023 θα εγκρίνει την ένταξη. Στην ουσία, η μοναδική χώρα που αντιτίθεται πλέον στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι η Τουρκία του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αντιλαμβανόμενος την πίεση χρόνου που υπήρχε ώστε Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν όσο το δυνατόν συντομότερα στη συμμαχία, άρχισε ένα κανονικό «ανατολίτικο παζάρι», θέτοντας όρους που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη χώρα του, ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών από τη βόρεια Ευρώπη και απειλώντας διαρκώς ότι η υποστήριξη για την οποία δεσμεύτηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρθεί.

Οι παράλογοι όροι της Τουρκίας

Κάποιοι από τους όρους που έθεσε η Τουρκία για να δώσει το «πράσινο φως», όπως η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχουν επιβάλλει η Σουηδία και η Φινλανδία, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι τουλάχιστον «νόμιμοι». Ωστόσο, το βασικό ενδιαφέρον του Ερντογάν είναι οι δύο χώρες να στραφούν εναντίον των Κούρδων από το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία που έχουν βρει άσυλο εκεί, διαφεύγοντας τον κίνδυνο φυλάκισης, βασανισμού ή και θανάτωσης από τις τουρκικές αρχές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο υψηλού κύρους site για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική 19fortyfive.com, ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου και αναλυτής, Μάικλ Ρούμπιν, ασκεί δριμύτατη κριτική τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στη Σουηδία, για το γεγονός ότι έχουν υποκύψει πλήρως στις παράλογες απαιτήσεις του Ερντογάν, με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να κρατά σε μια ιδιότυπη ομηρεία τόσο η συμμαχία, όσο και τον πολιτικό κόσμο της Σουηδίας, στην ουσία αλλάζοντας τον ίδιο το χαρακτήρα της δημοκρατίας της χώρας.

Ο αδύναμος Στόλτενμπεργκ

Κατά τον Ρούμπιν, «ένας σοφότερος γ.γ. του ΝΑΤΟ, σε σχέση με τον Στόλτενμπεργκ, αμέσως θα είχε αντιμετωπίσει την Τουρκία και, γνωρίζοντας το χαρακτήρα και την ψυχολογία του Ερντογάν, θα είχε “τρέξει” τα μέλη του ΝΑΤΟ ώστε να υποχρεώσουν την Τουρκία, αντί να δημιουργήσει μια δυναμική, στην οποία ο Ερντογάν θα μπορούσε να πιστεύει ότι οι εκβιασμοί φέρνουν αποτελέσματα. Δυστυχώς, το ένστικτο του Στόλτενμπεργκ ήταν να επαινέσει την Τουρκία και να κατευνάσει τον Ερντογάν, ενθαρρύνοντας τον Τούρκο δικτάτορα».

Πυρά κατά της Σουηδίας

Παράλληλα, ο αρθρογράφος «πυροβολεί» και τη Σουηδία, λέγοντας ότι η πολιτική τάξη της χώρας «έχει στείλει μήνυμα στον Ερντογάν ότι είναι αδύναμη και σε παρακμή. Έτσι, ο Τούρκος δικτάτορας δεν θα υποχωρήσει ποτέ από εδώ και πέρα, αλλά θα απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερη υποταγή των αρχών της Σουηδίας στις διαθέσεις της Τουρκίας. Οι Σουηδοί πλέον καλούνται να αποφασίσουν αν είναι μια χώρα σαν την Τουρκία, που εφαρμόζει διαφορετικά το νόμο, ανάλογα με την εθνικότητα και αν θα επιτρέψουν την πτώση τους στον ελάχιστο κοινό νομικό παρανομαστή που αντιπροσωπεύει η Τουρκία».

Το καλύτερο για όλους

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρούμπιν σημειώνει ότι «αν η Σουηδία ουσιαστικά παραδώσει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, τότε δεν διαφέρει από την Τουρκία» και αναφέρει ότι «ίσως το καλύτερο που έχει να κάνει η Σουηδία, για την “υγεία” της κοινωνίας της αλλά και για το ΝΑΤΟ είναι να εγκαταλείψει την προσπάθεια να ενταχθεί στη συμμαχία. Κάτι τέτοιο θα επιδείκνυε το σθένος που ο Στόλτενμπεργκ δεν διαθέτει και θα ξεκαθάριζε στον Ερντογάν και μελλοντικούς εκβιαστές ότι οι εκβιασμοί δεν “πιάνουν”. Το ΝΑΤΟ θα είναι μια χαρά χωρίς τη Σουηδία. Όμως η Σουηδία δεν θα είναι μια χαρά με το ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr