«Μύδρους» κατά της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας για το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 εξαπέλυσε με άρθρο του στο Gatestone Institute ο Μπουράκ Μπεκντίλ, αρθρογράφος και συνεργάτης του Μεσανατολικού Φόρουμ.

Σε ένα πραγματικό άρθρο-φωτιά που ξεγυμνώνει όλα τα λάθη και τις γκάφες της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, ο Μπεκντίλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο για την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, όσο και συνολικά για την αμυντική της βιομηχανία, η οποία παθαίνει μεγάλη ζημιά λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

«Πώς η διπλωματία μπορεί να βλάψει την αμυντική βιομηχανία»

Σύμφωνα με τον Μπεκντίλ, η Τουρκία ακόμα δεν έχει ενεργοποιήσει το σύστημα S-400, φοβούμενη νέες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «η αγορά του συστήματος, η αδυναμία ακόμα και ενεργοποίησής του και οι συνέπειες της αγοράς είναι παραδείγματα για το πώς η διπλωματία μπορεί να βλάψει την αμυντική βιομηχανία».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ως συνέπεια της αγοράς, η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανικών της χώρας, με τις ΗΠΑ να ζητούν από την Άγκυρα να επιστρέψει το σύστημα στους Ρώσους, παρά τα 2,5 δισ. δολάρια που πλήρωσε γι’ αυτό.

Σχεδόν αδύνατη η μετάβαση σε ρωσικά μαχητικά

Τώρα, λέει, ο Μπεκντίλ, η Τουρκία απειλεί ότι αν δεν επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35 ίσως αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά Su-57, ωστόσο, τονίζει ότι αυτό είναι μια μπλόφα, καθώς η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας ξέρει πολύ καλά ότι η αλλαγή από ΝΑΤΟϊκά σε ρωσικά αεροσκάφη, μετά από 70 χρόνια είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Η δημιουργία νέας επιχειρησιακής δομής, οι απαραίτητες αλλαγές στις αεροπορικές βάσεις, τα νέα συστήματα επιδιόρθωσης και συντήρησης των αεροσκαφών, όλα αυτά έχουν μεγάλο κόστος σε χρήμα και χρόνο και παρουσιάζουν μείζονα τεχνολογικά εμπόδια», υπογραμμίζει ο Μπεκντίλ, αποδομώντας τα επιχειρήματα της Άγκυρας.

«Παραμύθια» το TF-X

Από τα πυρά του δεν ξεφεύγει και το σχέδιο της Τουρκίας για την ανάπτυξη του εντόπιου μαχητικού TF-X, για το οποίο αναφέρει ότι το αφήγημα της κυβέρνησης είναι αποκλειστικά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση: «Αυτά είναι παραμύθια, που, όμως, οι Τούρκοι λατρεύουν να ακούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Μπεκντίλ σχολιάζει με ειρωνικό τρόπο το πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Τουρκίας με τους S-400, αναφέροντας ότι ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, Αλεξέι Γιέρνοφ, του είπε ότι «η πώληση έγινε. Πήραμε τα λεφτά. Οι Τούρκοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους για να πάνε για μπάνιο ή να μεταφέρουν πατάτες. Δεν μας αφορά πλέον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr