Έτοιμα να… παραδώσουν πνεύμα εμφανίζονται να είναι τα -λιγοστά- stealth βομβαρδιστικά B-2 Spirit της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μειώνοντας κι άλλο τις επιχειρησιακές της ικανότητες.

Καθήλωση και έλεγχος

Όπως έγινε γνωστό μέσω του Air Force Times, λίγες ημέρες μετά από ατύχημα που είχε ένα από τα βομβαρδιστικά αυτά, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι καθηλώνει τον στόλο των B-2 Spirit μέχρι νεωτέρας. Αυτό σημαίνει ότι τα 20 βομβαρδιστικά που διαθέτει ο στόλος της Αεροπορίας δεν θα κουνηθούν από τις βάσεις τους μέχρις ότου εξειδικευμένοι τεχνικοί τα επιθεωρήσουν εξονυχιστικά για πιθανά ελαττώματα ασφαλείας, σύμφωνα με  εκπρόσωπο της υπηρεσίας.

Ασφάλεια του προσωπικού και του στόλου

«Το υπ’ αριθμόν ένα μέλημά μας είναι η ασφάλεια του προσωπικού και του στόλου μας», δήλωσε ο σμήναρχος Ντάνιελ Ντιλ, διοικητής του 509ης Πτέρυγας Βομβαρδισμού της Αεροπορίας, σε δήλωσή του. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2022, προέκυψε τεχνική δυσλειτουργία σε ένα B-2, με το πλήρωμα να αποφασίζει να κάνει έκτακτη προσγείωση, η οποία ωστόσο δεν ήταν πλήρως επιτυχημένη, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά και υλικές ζημιές στο αεροσκάφος.

Μέρος της πυρηνικής τριάδας

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση για ακινητοποίηση των B-2 προκαλεί προβληματισμό στις ΗΠΑ, καθώς το συγκεκριμένο βομβαρδιστικό, μαζί με το B-52 Stratofortress, αποτελεί το εναέριο σκέλος της πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ. Το B-2 έχει αναπτυχθεί τακτικά στον Ινδο-Ειρηνικό και πιο πρόσφατα στην Ευρώπη εν είδει προβολής ισχύος. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά για τα B-2, καθώς, εκτός του ότι ο στόλος τους είναι πολύ μικρός (μόλις 20), παρατηρείται και με μικρή διαθεσιμότητα, αφού μόνο τα μισά μπορούν να είναι επιχειρησιακά λειτουργικά ανά πάσα στιγμή.

«Παιδί» του Ψυχρού Πολέμου

To B-2 Spirit αποτελεί «παιδί» του Ψυχρού Πολέμου, καθώς αναπτύχθηκε με στόχο οι ΗΠΑ να διαθέτουν ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο θα μπορούσε να πετά «απαρατήρητο» από τα εχθρικά ραντάρ. Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή 132 αεροσκαφών, ωστόσο, η κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο μακρύς χρόνος ανάπτυξης του προγράμματος, το τεράστιο κόστος κατασκευής και συντήρησής τους (το οποίο άγγιξε το ένα δισ. ανά αεροπλάνο), αλλά και οι αλλαγές στον αμυντικό σχεδιασμό των ΗΠΑ περιόρισαν τον αριθμό τους μόλις στα 21, με το τελευταίο να παραδίδεται το 2000 και να κλείνει η γραμμή παραγωγής.

Απόσυρση από το 2032

Βάσει του σχεδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το B-2 μαζί με το B-1B Lancer θα αποσυρθεί σταδιακά από το 2032 και εντεύθεν με την εισαγωγή του B-21 Raider, του νέου stealth στρατηγικού βομβαρδιστικού 6ης γενιάς που παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά πριν από μερικές ημέρες και το οποίο, μαζί με το B-52 θα αποτελέσει τη ραχοκοκκαλιά των δυνάμεων βομβαρδισμού των ΗΠΑ, αλλά και τη νέα προσθήκη στο εναέριο σκέλος της πυρηνικής τριάδας της χώρας. Τα νέα προβλήματα του B-2 φαίνεται ότι κάνουν τη συνταξιοδότησή του να μοιάζει σχεδόν… υποχρεωτική και μένει να φανεί αν το γεγονός αυτό επιταχύνει την ανάληψη υπηρεσίας από το B-21.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr