«Οι φίλοι μας οι Γερμανοί» θα μπορούσε να ήταν τίτλος ανέκδοτου, ειδικά μετά την απαράδεκτη εχθρική συμπεριφορά των Γερμανικών ΜΜΕ στις κρίσιμες στιγμές του Ελληνικού έθνους.

Κάποτε αναρωτήθηκα, τι ακριβώς έχει προσφέρει η Γερμανία  στον Παγκόσμιο πολιτισμό βασικό δείκτη για το κατά πόσο απαραίτητη είναι μια χώρα ή ένα έθνος στον Πλανήτη. Και δυστυχώς τα ευρήματα ήταν πενιχρά.

Ναι. πλούσιο έθνος, καλοοργανωμένο, πειθαρχημένο αλλά απαράδεκτο. Ένας λαός πολύ λίγος για τα δικά μου κριτήρια. Από την άλλη λοκομοτίβα για την οικονομία της Ευρώπης που αφού λεηλάτησε τις Νότιες οικονομίες με την διαχρονική νομισματική πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη, με την εκμετάλλευση της φτηνής ρωσικής ενέργειας που τώρα όλοι μαρτυρούν ότι ήταν λάθος και πληρώσαμε ομαδικά τον λογαριασμό της, τώρα πλέον ΠΕΡΑΣΕ σε ΥΦΕΣΗ.

Γιατί καλό το τύπωμα, αλλά δημιούργησε πληθωρισμό και ο πληθωρισμός μείωσε την κατανάλωση και η μείωση τώρα δημιουργεί ύφεση. Με μια διαφορά όμως ότι ενώ αυξήθηκαν τα επιτόκια, ο πληθωρισμός μειώθηκε στην Ελλάδα στο 3% τον Απρίλιο αλλά στην Γερμανία κόλλησε στο 7% και η Bundesbank ομολογεί ότι δεν φαίνονται σημάδια να πέφτει. Άσχημα τα μαντάτα για την Λοκομοτίβα που δυστυχώς κόλλησε στο χιόνι. 

Για εμάς, τους πιο νότιους φυσικά, αυτό επηρεάζει αρνητικά τα θετικά σενάρια μας. Όσο δεν πέφτει ο πληθωρισμός στην Γερμανία η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει την πολιτική των υψηλών επιτοκίων και αυτό σημαίνει ακριβό χρήμα. Ακριβά στεγαστικά, ακριβά επενδυτικά σχέδια ( κρίμα αγαπητή ΛΑΜΔΑ… ) ακριβά αρκετά πράγματα που καλούνται να περιμένουν λίγο να φτηνύνει το κόστος ( ο ΑΔΜΗΕ πχ πως να επενδύσει με τέτοιο συνδυασμό χαμηλών εσόδων και υψηλού κόστος χρήματος;)

Ο αγαπητός  διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Joachim Nagel μάλιστα έτρεξε να προλάβει τις αποφάσεις της ΕΚΤ δηλώνοντας ότι θα δούμε πολλές ακόμα Αυξήσεις επιτοκίων. Κακή εξέλιξη δυστυχώς

  1. Για τα ομόλογα,
  2. Για το ΕΥΡΩ ( ποιες εισηγμένες έχουν μεγάλη έκθεση στο Δολάριο που θα ακριβύνει; Στο μυαλό μου έρχεται με θετικές επιπτώσεις ο ΤΙΤΑΝΑΣ, ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ, Τα δύο διυλιστήρια μας που έχουν το Δολάριο ως σημείο βάσης κλπ ).
  3. Αρνητική επίσης εξέλιξη για όσες εταιρίες είναι φορτωμένες με χρέη ( να τις γράψω ή τις θυμόμαστε ? ) και θετικές για όσες έχουν μεγάλο ταμείο ( ΜΠΕΛΑ, ΚΑΡΕΛ, κλπ )

Φιλικά

ΟΑΚ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr