Τα drones του Ερντογάν «είναι πλέον άχρηστα» λένε Ουκρανοί

Στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα τουρκικά επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) τύπου Bayraktar TB2 είχαν κάνει θραύση ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Το διαδίκτυο είχε γεμίσει με βίντεο από Bayraktar TB2 τα οποία επιτίθεντο σε ρωσικά κονβόι φορτηγών ή αρμάτων μάχης, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και ουσιαστικά αποκρούοντας τους εισβολείς από το να φθάσουν στο Κίεβο, που αποτελούσε και τον πρωταρχικό στόχο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Eurasian Times, καθώς οι μήνες περνούν, τόσο οι ουκρανικές δυνάμεις περιορίζουν τη χρήση των τουρκικών drones που αποτελούν το καμάρι του Ερντογάν και βρίσκονται «πρώτη θέση» στη «βιτρίνα» των εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Σχεδόν «άχρηστα»

Τι έχει συμβεί; Πληροφορίες από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι τα τουρκικά drones δεν χρησιμοποιούνται πλέον στις πρώτες γραμμές του μετώπου, καθώς η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία τα θεωρεί σχεδόν «άχρηστα» και επιδιώκει την απόκτηση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως τα F-16.

«Ήταν πολύ χρήσιμα και σημαντικά τις πρώτες μέρες, σταματώντας τα κονβόι των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατευμάτων που κατευθύνονταν προς το Κίεβο, αλλά τώρα που οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει καλή αεράμυνα, είναι σχεδόν άχρηστα», αναφέρουν χαρακτηριστικά ουκρανικές πηγές.

Διαφορές στις ένοπλες δυνάμεις

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον εκδηλώνεται έντονη απροθυμία να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ενάντια σε ενισχυμένες ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες που περιλαμβάνουν συστήματα όπως τα S-300, τα Buk, τα Tor-M2 και τα Pantsir που έχουν αναπτυχθεί στο Ντονμπάς.

Ακόμα χειρότερα, μια πρόσφατη έκθεση του Foreign Policy ανέφερε ότι είχαν προκύψει διαφορές μεταξύ των στρατευμάτων της πρώτης γραμμής, της Πολεμικής Αεροπορίας και του ανώτερου ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, με το τελευταίο να συνεχίζει να πιέζει για μεγάλη εξάρτηση από τα drones.

Χτύπημα για την Τουρκία

Αν οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε σαφώς αποτελούν ένα σοβαρό «χτύπημα» στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία υπερηφανευόταν για την αποτελεσματικότητα των επιθετικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων της, και μάλιστα, στο πεδίο της μάχης, όπως είχε συμβεί στη Λιβύη και στη Συρία.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουνίου, καθώς οι ΗΠΑ έσπευσαν να παράσχουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αναφορές ανέφεραν ότι τέσσερα αμερικανικής κατασκευής μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Grey Eagle θα ήταν μέρος του πακέτου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr