Δέκα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Με εισφορά 20,28% της καθαρής αξίας του παραστατικού, με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ τον μήνα δίνεται οριστική λύση στο θέμα της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από όσους αμείβονται με αποδείξεις δαπάνης.

Η ρύθμιση θα κατατεθεί, με διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόμου για την επικουρική ασφάλιση.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, αντικαθίσταται το άρθρο 55 του ν. 4509/2017. Ορίζεται ότι για τα πρόσωπα που αμείβονται με αποδείξεις δαπάνης (στο εξής παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών – ΠΠΥ) καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και για παροχές σε είδος και σε χρήμα.

Η εισφορά υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού και διαμορφώνεται σε 13,33% υπέρ κύριας ασφάλισης και σε 6,95% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, εκ της οποίας 6,45% για παροχές σε είδος και 0,50% για παροχές σε χρήμα.

Η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι 155 ευρώ τον μήνα, ενώ η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 55 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, δηλαδή, η παρακρατούμενη εισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 210 ευρώ τον μήνα.

Οι εισφορές βαρύνουν τον ασφαλισμένο στο σύνολό τους. Ομως, υπόχρεος παρακράτησης και απόδοσης είναι ο εκδότης του παραστατικού. Οι εισφορές πρέπει να δηλώνονται στον ΕΦΚΑ μέσω αναλυτικής περιοδικής δήλωσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα και θα καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της δήλωσης μήνα. Σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής ή καταβολής επιβάλλονται, εις βάρος του εκδότη, οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επιβαρύνσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr