Εντείνει η Ουάσινγκτον την πίεση προς την Άγκυρα, να προχωρήσει σε κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει η ίδια δημιουργήσει σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τηλεφώνημα Ο’ Μπράιεν σε Καλίν

Έτσι, μετά τις δύο καταδικαστικές ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έξοδο του «Oruc Reis» στο Αιγαίο και για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός αξιωματούχος τηλεφώνησε στον Καλίν για να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση στη Μεσόγειο.

Σκληρή στάση από ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει πλέον να σκληραίνει τη στάση του έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Σε ανακοίνωσή του για το «Oruc Reis», το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καταδίκασε τις νέες τουρκικές NAVTEX και χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις («Εξαναγκασμοί, απειλές, εκφοβισμοί και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο») κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη νέα πρόκληση.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε ως ένα προκλητικό και αντιπαραγωγικό βήμα που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Πηγή: economico.gr