κορονοϊός ΜΕΘ

Με νέο ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς που σήμερα έφθασαν τους 400 και με τον μέσο όρο ηλικίας των νοσούντων να ανεβαίνει, κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα η δοκιμασία των αντοχών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από όλες τις κλίνες ΜΕΘ covid σε όλη την χώρα αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμο το 21%. Στην Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 5%.

Στην Αττική είναι κενές το 30% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19.

Γέμισαν οι ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%).

Οι MEΘ non-covid είναι σήμερα 589, οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%).

Οι ΜΕΘ covid είναι σήμερα 588, εκ των οποίων 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192. Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%).

Στα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212. Από αυτές, 148 είναι κατειλημμένες και 64 κενές (ποσοστό 30%).

Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών άνω των 40 ετών

Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός πως αυξάνεται ο μέσος όρος της ηλικίας όσων ασθενών από κορονοϊό. Όπως είπε στην τακτική ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης πλέον τα πιο πολλά κρούσματα εντοπίζονται σε ηλικίες άνω των 40 ετών.

Ο ίδιος είπε ότι με δεδομένο πως τα επιδημιολογικά μοντέλα αναφέρουν ότι σε κάθε 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού αναλογούν 2-3 επιπλέον αδιάγνωστα κρούσματα, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ο πολύ 100.000 ενεργά κρούσματα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι  είναι  περίπου ίδιος σε Αττική και Θεσσαλονίκη, γεγονός που με βάση τους πληθυσμούς αποτυπώνει και την μεγάλη διαπσορά του ιού στην βόρεια Ελλάδα.

Πενταπλάσια η επιβάρυνση στην Θεσσαλονίκη

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι η Αττική είχε την ηπιότερη επιδημιολογική επιβάρυνση την προηγούμενη εβδομάδα στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών, καταγράφοντας σημαντική συρρίκνωση στην επιδημιολογική εικόνα και στο δείκτη Rt.

Αντίθετα η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει πενταπλάσια επιβάρυνση. Δίνοντας, δε, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για τις δύο πόλεις σημειώνοντας ότι αν είχε την ίδια επιβάρυνση με τη Θεσσαλονίκη η Αττική, η τελευταία θα εμφάνιζε πάνω από 2200 διαγνώσεις την ημέρα.

Πάντως και για την Αττική, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι η ηπιότερη πορεία της επιδημίας, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και προειδοποίησε πως θα υπάρχει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Μάλιστα είπε ότι τις επόμενες 7 με 10 ημέρες αναμένεται να επιβαρυνθούν οι δείκτες για τους ασθενείς που νοσηλεύονται και που χρειάζονται διασωλήνωση.

Πηγή: economico.gr