τουρκικά F-16

Το παιχνίδι νεύρων στο Αιγαίο συνεχίζει η Τουρκία, παράλληλα με την προκλητική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα“.

Σήμερα έγιναν νέες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά F-16, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ξαναβγήκε στο Αιγαίο και το τουρκικό υδρογραφικό “Τσεσμέ“.

Το μεσημέρι, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι, στα 22.700 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Ξαναβγήκε στο Αιγαίο το ‘Τσεσμέ”

Την ίδια ώρα το τουρκικό υδρογραφικό «Τσεσμέ» απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης και πλέει προς την περιοχή της Navtex με ταχύτητα περίπου 5 κόμβων. Συγκεκριμένα, στις 14:00 το μεσημέρι, το «Τσεσμέ» έπλεε προς την περιοχή ερευνών που έχει ανακοινωθεί με την παράνομη τουρκική Navtex της 15ης Φεβρουαρίου. Η τουρκική Navtex αφορά διεθνή ύδατα άμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο.

Oι υδρογραφικές έρευνες που πραγματοποιεί δεν έχουν σχέση με τις σεισμογραφικές έρευνες και την υφαλοκρηπίδα και αφορούν τη στήλη ύδατος.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου και υπερβαίνει ακόμη και τις πάγιες και κλασικές διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, που φθάνουν μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, η ευθύνη για την άσκηση αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών ανήκει στην Ελλάδα.

Συνεπώς εάν η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να εκδώσει τη σχετική Navtex, κάτι το οποίο δεν έγινε, ενώ αντιθέτως εξέδωσε τουρκική Navtex.

Την περασμένη Τρίτη, η Άγκυρα ισχυρίστηκε ψευδώς πως ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το «Τσεσμέ» με την ελληνική πλευρά να διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Σημειώνεται επίσης πως η Τουρκία έχει προγραμματίσει άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ

Νωρίτερα σήμερα, σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις  προέβη και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Χουλουσί Ακάρ για άλλη μια φορά επανέλαβε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ επανέφερε και τους εν λόγω ισχυρισμούς της Άγκυρας για παρενόχληση του “Τσεσμέ”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι σταθερός στόχος και πρόθεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι «μέσα από την προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και την πύκνωση των τάξεων των ομονοούντων κρατών, να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα».

Σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο της ελληνικής εταιρείας διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων περί «Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής», ο κ. Δένδιας τόνισε πως «ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων. Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εν γένει τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά το περασμένο διάστημα.

Πηγή: economico.gr