εμβολιασμός AstraZeneca

Από τις 12 Φεβρουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 60 έως 64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν στην συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο  της AstraZeneca θα χορηγείται μόνον στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών.

Οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η πλατφόρμα για την ηιλιακή ομάδα 60-64 ετών θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ειδικά για το εμβόλιο της Astra Zeneca η επιτροπή εξέδωσε τις εξής συστάσεις:

  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα έως 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.
  • Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών

Ο γ.γ. πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε επίσης ότι επιχειρησιακά, θα αναπτυχθούν δυο παράλληλα συστήματα.

«Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών», ανέφερε.

Επιτάχυνση του εμβολιασμού για τις νεώτερες ηλικίες

Όπως επισημαίνουν πηγές της επιτροπής, η απόφαση για ηλικιακό όριο χορήγησης του εμβολίου σε ενηλίκους θα φέρει χρονικά πιο κοντά τον εμβολιασμό ατόμων νεότερων ηλικιών, παράλληλα με τις πιο μεγάλες ηλικίες.

Πηγή: economico.gr