φτηνά στεγαστικά

Στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών προχώρησαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης υπό το συντονισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου

Ειδικότερα η  στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει 6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη:

Τα 6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη 

  • Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών
  • Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών
  • Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής
  • Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών
  • Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση
  • Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών
  • Αύξηση φοιτητικού επιδόματος

Άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια 

Για νέους και ζευγάρια 25 έως 39 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, θα χορηγηθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια.

Κάποιος μπορεί να πάρει δάνειο ύψους 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007. Το δάνειο θα είναι τελείως άτοκο για τρίτεκνους ή πολύτεκνούς ή ακόμη κι αποκτήσει κάποιος τρία παιδιά αφού έχει πάρει το δάνειο!

Εκτιμάται ότι για ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ, η δόση του δανείου θα είναι 275 ευρώ.

Τα δάνεια θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια. Το κατώτατο όριο είναι οι 10.000 ευρώ και το ανώτερο το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης.

Ο προϋπολογισμός θα είναι στα 500 εκατομμύρια ευρώ (375 εκατ. από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 από τις τράπεζες) και δεν αποκλείεται, αν η ζήτηση είναι μεγάλη, ο προϋπολογισμός θα διπλασιαστεί.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2023.

Πρόγραμμα Κάλυψη

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για 3 χρόνια. Θα επωφεληθούν 2.500 νέοι και ζευγάρια. Το κράτος να μισθώσει ακίνητα ιδιωτών και θα τα παραχωρήσει σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με πολύ χαμηλό ενοίκιο.

Κίνητρο για τους ιδιώτες θα είναι ότι θα έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα, αφού το μίσθωμα θα πληρώνεται από τη ΔΥΠΑ.

Επίσης, ευρωπαϊκά κονδύλια (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) ύψους 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών.

Θα ανακαινιστούν 4.000 ακίνητα που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ χρόνια. Επωφελούμενοι είναι 10.000 νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών, που θα μείνουν σε ανακαινισμένα σπίτια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr