εστίαση lockdown
Athens, Greece, March 14, 2020 / Κλειστά μαγαζιά στο Κουκάκι, Αθήνα, 14 Μαρτίου, 2020

“Λίγα και άτολμα” θεωρεί ο κλάδος της “μαζικής εστίασης” τα “μέτρα στήριξης” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το μερικό lockdown από την ερχόμενη Τρίτη – που θα ισχύσει τουλάχιστον για έναν μήνα στις επιχειρήσεις του κλάδου, οδηγεί “σε μία μεγάλη καταστροφή”, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθά.

  • Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις του κλάδου θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας. Από τα νέα περιοριστικά μέτρα υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν τουλάχιστον 50.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης πανελλαδικά (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κ.λπ.) οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους. Σήμερα στον κλάδο δραστηριοποιούνται 80.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες οικογενειακές. Οι εργαζόμενοι φθάνουν τους 330.000.

” Θέλουμε ουσιαστική στήριξη και όχι μέτρα ανακούφισης”

“Ο κλάδος της μαζικής εστίασης χρειάζεται ουσιαστική στήριξη και όχι μέτρα ανακούφισης”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς, προσθέτωντας ότι το “το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε είναι ξεπερασμένο”, αφού “οι ανάγκες των επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το πρώτο lockdown είναι μεγαλύτερα”.

«Δυστυχώς τα μέτρα που ακούσαμε δεν είναι καν ασπιρίνη στον καρκινοπαθή, τονίζει. Όχι μόνο είναι παρωχημένα, αφού ουσιαστικά αποτελούν μία επανάληψη των μέτρων του Μαρτίου, είναι και ανεπαρκή μη λαμβάνοντας υπόψη σε ποιο σημείο έχει φθάσει ο κλάδος της εστίασης έπειτα από τόσους μήνες περιπετειών αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν», προσθέτει

«Περιμέναμε πιο γενναίες αποφάσεις. Από τις σημερινές ανακοινώσεις έλειπε η χορήγηση ενός ποσού στους επαγγελματίες, όπως δόθηκε στο δίμηνο lockdown. Ακόμα και τα δύο προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλα», υπογραμμίζει ο κ. Καββαθάς.

«Ακόμα και με τα ενοίκια, η επιχείρηση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 2 του Δεκέμβρη και την επομένη θα πρέπει να καταβάλει το πλήρες ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Με τι λεφτά; Ο τζίρος θα είναι μηδενισμένος όλο το μήνα. Και η εστίαση δεν είναι κλάδος που μπορεί να αναπληρώσει τζίρο, όπως ένα εμπορικό κατάστημα που στοκάρει. Έχουμε χάσει δυόμιση μήνες με το πρώτο lockdown και έρχεται τώρα άλλος ένας μήνας με μηδενικό τζίρο. Πλέον τα λουκέτα στο χώρο μας είναι η νέα πραγματικότητα που θα επιταχυνθεί μετά από όλα αυτά», σημειώνει.

Πηγή: economico.gr