Ατυπο lockdown για τους ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβριο
Thessaloniki, Greece on June 8, 2021. / Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2021.

Η σταθερή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, η πλήρης επικράτηση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα και τα ανησυχητικά ποσοστα κάλυψης των κλινών ΜΕΘ ειδικά σε περιφερειακά νοσοκομεία λόγω της διασπορας του κορονοιού στα νησιά διαμορφώνουν το σκληρό σκηνικό το οποίο εξακολουθεί διαμορφώνει η πανδημία στην χώρα μας 18 μήνες μετά την εκδήλωσή της. Και προδιαγράφουν ένα ακόμη δύσκολο φθινόπωρο κυρίως για τους ανεμβολίαστους πολίτες – εκείνους για τους οποίους, ουσιαστικά, θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο ένα νέο, άτυπο lockdown.

Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι από μόνα τους ενδεικτικά της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση: Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν φθάσει στους 319, ο δείκτης διασποράς της νόσου παραμένει σταθερά πάνω από το 1 ( στο 1,09), ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε κλίνες ΜΕΘ έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα 59.634 τα νέα κρούσματα το τελευταίο 20ήμερο

Από τα ίδια στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι μεσα στο πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου καταγράφηκαν 59.634 νέα κρούσματα, περιφερειακά νοσοκομεία όπως εκείνα της Κρήτης εμφανίζουν ήδη κάλυψη κλινών ΜΕΘ σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ με βάση τα προγνωστικά μοντέλα που έχουν παρουσιάσει οι επιδημιολόγοι στο υπουργείο Υγείας για το επόμενο διάστημα προεξοφλείται σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης σε υψηλά επίπεδα – δηλαδή στα 3.000 έως 3.500 κρούσματα ημερησίως.

Ατυπο lockdown για τους ανεμβολίαστους

Με αυτα τα δεδομένα τα νέα περιοριστικά μέτρα γίνονται μονόδρομος και η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το νέο «πακέτο» απαγορεύσεων που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο. Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στέλνοντας εύγλωττο μήνυμα στους ανεμβολίαστους:

“Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στο μέτρο του δυνατού την ταχύτερη επιστροφή σε κανονικότητα. Όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθυσμό το επικρατέστερο σενάριο θέλει να εξετάζεται η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Από εκεί και πέρα, τα στοιχεία του υπουργειου Υγείας δείχνουν ότι περίπου 2.500.000 πολίτες του ενήλικου πληθυσμού παραμένουν ανεμβολίαστοι και γι αυτούς θα ισχύσει σχεδόν γενικό «απαγορευτικό».

Τι θα ισχύσει σε εστίαση και εργασιακούς χώρους

Συγκεκριμένα, αποτελεί ήδη ειλημμένη απόφαση ο αποκλεισμός τους από τους κλειστούς χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Στο εσωτερικό εστιατορίων, καφέ και μπαρ θα μπαίνουν μόνον εμβολιασμένοι και νοσήσαντες. Το ίδιο θα ισχύσει και για θέατρα, σινεμά και γήπεδα.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους εργασίας οι ανεμβολίαστοι θα αντιμετωπίσουν προσωπικά επιπλέον έξοδα τουλάχιστον 80 ευρώ τον μήνα καθως τόσο οι ιδιωτικοί όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρεπει – με βάση τις έως τώρα πληροφορίες – να προσκομίζουν  ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα για να προσέλθουν στην εργασία τους. Το κόστος του τεστ θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Δύο τεστ την εβδομάδα στα σχολεία

Στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια ανεμβολίαστοι δάσκαλοι, καθηγητές και διδακτικό προσωπικό θα επιβαρύνονται με δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, ενώ οι μαθητές θα πρέπει να έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή 2 self test την εβδομάδα, τοκόστος των οποίων όμως θα συνεχίσει να καλύπτει το κράτος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρ’ ότι υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις, δεν θα τεθούν τελικά περιορισμοί για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα εμπορικά καταστήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr