Αβάντα της Fitch Solutions στον Μητσοτάκη

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει τα περιθώρια να συνεχίσει τα επόμενα τρίμηνα τη μεταρρυθμιστική της  ατζέντα. Η ΝΔ, διατηρεί στις δημοσκοπήσεις διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και, παρά την πρόσφατη άνοδο του ΚΙΝΑΛ, η εκτίμηση είναι πως παραμένει σε ισχυρή θέση και θα κερδίσει την επανεκλογή της κατά τις ερχόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023”.

Αυτή είναι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα της Fitch Solutions, εταιρείας αναλύσεων για την πολιτική σταθερότητα των χωρών και την μακροοικονομική προοπτική τους. Η Fitch Solutions είναι θυγατρική του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings Inc που ανακοινώνει την Παρασκευή το βράδυ την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία.

Η  Fitch Solutions σημαιώνει πως η κυβέρνηση συνεχίζει τα σχέδιά της που αφορούν μεταξύ άλλων στη διατήρηση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και στη μείωση κατά 30% της φορολόγησης για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. παράλληλα, εκτιμά πως θα επιδιώξει τα επόμενα τρίμηνα και  έναν βαθμό δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ότι αφορά τους κινδύνους για τη χώρα, εκτιμά ότι πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία, την εύθραυστη ακόμη οικονομική ανάκαμψη αλλά και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις οποίες  γίνεται  ειδική αναφοράστις σχέσεις με την Τουρκία. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εκτιμάται πως  θα παραμείνει τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βαθμολογείται με 60 στον δείκτη «ασφάλεια/ εξωτερικές απειλές», χαμηλότερα δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Την Παρασκευή η αξιολόγηση από τη Fitch Ratings

Στο μεταξύ στις 14 Ιανουαρίου αναμένεται η ετυμηγορία της Fitch Ratings σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανοίγει το χορό των αναβαθμίσεων και είναι δεδομένο ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα δείξουν αν τελικά η χώρα μας θα αφήσει πίσω της το τραύμα της χρεοκοπίας – έπειτα μετά από 12 χρόνια – και θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που απώλεσε μετά τον Απρίλιο του 2010, όταν και η Αθήνα προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Αθήνα έχει υψηλές προσδοκίες για  την επιστροφή της χώρας στην οικονομική κανονικότητα, παρά το γεγονός ότι ακόμα παραμένει η πανδημία και έχει προστεθεί η ενεργειακή κρίση. Η Fitch Ratings θα αξιολογήσει φέτος την Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου, στις 8 Ιουλίου και στις 7 Οκτωβρίου. Αρκετοί οίκοι έχουν προβλέψει ότι η Ελλάδα θα βγει από την κατηγορία «σκουπίδια» το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως στόχο την επανάκτηση έως το 2023.

Ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ

Ο νέος κύκλος αξιολογήσεων που αρχίζει αύριο Παρασκευή θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διεθνή υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ο κύκλος αυτός ανοίγει υπό το φως της εμπιστοσύνης που έλαβε η χώρα από την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έδωσε σήμα στις διεθνείς αγορές και επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μείνουν κάτω από την “ασπίδα” του έκτακτου προγράμματος αγορών λόγω της πανδημίας (PEPP) και μετά τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι από τη «συγκομιδή» αξιολογήσεων του 2021 ο οίκος S&P έχει αναβαθμίσει την χώρα στο BB, ενώ στην ίδια κλίμακα ΒΒ είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch. Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές. Το φθινόπωρο ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar προχώρησε στην αναβάθμιση κατά ένα σκαλοπάτι σε ΒΒ από ΒΒ (Low), με θετικές προοπτικές. Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα πριν η αναβάθμιση από τη «Scope Ratings» ( ΒΒ+ από ΒΒ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr