Χριστούγεννα μέτρα

Σε νέες ανακοινώσεις αναμένεται να προβεί σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παρ ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χθες ότι δεν θα πρόκειται για νέα μέτρα αλλά για αυστηροποίηση των ήδη υπαρχόντων και κυρίως των ελέγχων για την εφαρμογή τους, είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση “κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα” και αναζητούν τρόπους, χωρίς να προσθέσουν και νέες απαγορεύσεις, να καταστήσουν λιγότερο εύκολες τις άσκοπες εξόδους και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις στα σπίτι.

Άλλωστε, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών ότι τον συνωστισμό αυτών των ημερών θα τον βρούμε μπροστά μας τον Ιανουάριο, τα φαινόμενα δυστυχώς συνεχίζονται και ενδεχομένως εντείνονται.

Μόνο μια βόλτα στην Αθήνα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι όλοι είναι έξω και κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την εντατικοποίηση των ελέγχων όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, ενώ ακόμα και οι βεβαιώσεις για μετακίνηση προς την εργασία, θα περνούν από “κρισάρα”.

Πως θα κινηθούμε τις μέρες των γιορτών

Για τη μετακίνηση σε ρεβεγιόν, όπως όλα δείχνουν,  οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα τον κωδικό «6» ή «2» στο 13033, δηλαδή το μήνυμα για σωματική άσκηση ή αγορά.

Η επίσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε ένα συγγενικό σπίτι και οι πολίτες πρέπει να έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους μέχρι τις 10 το βράδυ, καθώς οι μετακινήσεις από τις 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί απαγορεύονται. Μάλιστα, λέγεται, ότι από τις 10 το βράδυ και μετά θα ελέγχεται κάθε αυτοκίνητο που θα κινείται τις μέρες των εορτών.

Παράθυρο για αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση  που κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως δεν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, αλλά πιθανόν να αυστηροποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα.

Τα μέτρα θα αφορούν τους ελέγχους από την αστυνομία, αλλά και τις μετακινήσεις μας ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Πέτσας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινές ημέρες.

Εντολή να ελέγχεται οποιοσδήποτε κινείται μετά τις 22:15

Σήμερα ή αύριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αναφορικά με τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της 24ης και της 25ης Δεκεμβρίου.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στους δρόμους να ελέγχουν όποιον άνθρωπο βρίσκεται εκτός σπιτιού, είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο, από τις 22:15 και μετά.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί καμία παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις 22:00, που ισχύει αυτές τις μέρες.

Πηγή: economico.gr