Ιλχάμ Αλίγιεφ

Η Γαλλία “προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο πόλεμο” στον Καύκασο “εξοπλίζοντας” την Αρμενία, αν πιστέψουμε τις σχετικές κατηγορίες που εξαπολύει ο πρόεδρος του Αζερμπαϊζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πάντα σύμφωνα με τον Αζέρο πρόεδρο, το Παρίσι “αποσταθεροποιεί” την περιοχή “εξοπλίζοντας” την Αρμενία και “προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο πόλεμο στην περιοχή μας”.

Εξ άλλου ένας σύμβουλος του κ.Αλίεφ, ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, δήλωσε σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως το Αζερμπαϊζάν επιθυμεί διμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία και πιστεύει, ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιτύχουν γρήγορα μια συμφωνία χωρίς να υπάρχει ανάγκη για Δυτική διαμεσολάβηση.

“Μια ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι πυρηνική φυσική. Αν υπάρχει καλή βούληση, η επεξεργασία των θεμελιωδών αρχών μιας συμφωνίας ειρήνης μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο κ.Χατζίγιεφ. Ωστόσο, για το ζήτημα της Δυτικής “ανάμειξης”, ο ίδιος προσέθεσε: “Χρειαζόμαστε ειρήνη στην περιοχή μας, όχι στην Ουάσινγκτον, στο Παρίσι ή στις Βρυξέλλες”.

Το Αζερμπαϊζάν, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τουρκία, έχει τους τελευταίους μήνες επανειλημμένα αποχωρήσει από ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., κατηγορώντας τες, αμφότερες, για φιλο-Αρμενική προκατάληψη.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, πίστωσε αυτή την εβδομάδα στην Ε.Ε., ότι βοηθάει να έρθει πιο κοντά μια ειρηνευτική συμφωνία, όμως δήλωσε πως οι δύο πλευρές – με το Αζερμπαϊζάν – εξακολουθούν “να μιλούν διαφορετικές διπλωματικές γλώσσες”.

Ο κ.Χατζίγιεφ υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει “δύο μέτρα και δύο σταθμά και μη εποικοδομητική στάση”. Το Αζερμπαϊζάν έχει επίσης επικρίνει έντονα τη Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως συνήφθησαν νέα συμβόλαια προμηθείας στρατιωτικού εξοπλισμού με την Αρμενία.

Σε σημερινή ομιλία του σε μια διάσκεψη για την απο-αποικιοποίηση, ο Αζέρος πρόεδρος δεν άφησε κανένα περιθώριο παρεξήγησης της στάσης του, επισημαίνοντας πως η Γαλλία είναι υπεύθυνη “για τα περισσότερα αιματηρά εγκλήματα στην αποικιακή ιστορία της Ανθρωπότητας”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr