Το B-2 Spirit, το stealth βαρύ στρατηγικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ ήταν… καταδικασμένο από την αρχή: αν και το αεροσκάφος σχεδιάστηκε στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, η σταδιακή κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος ανάπτυξης, κατασκευής και συντήρησης των αεροσκαφών συνάντησε τεράστια αντίδραση από το Κογκρέσο και τελικά κατασκευάστηκαν μόνο 21 από τα εντυπωσιακά βομβαρδιστικά.

Αντίστοφη μηχανική

Σήμερα απομένουν μόνο 20 από τα αεροσκάφη, αφού το 2008 το «Spirit of Kansas» συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στο Γκουάμ. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι πρόσφατα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε να κάνει «αντίστροφη μηχανική» για εξάρτημα του Β-2, προκειμένου να μπορέσει να κατασκευάσει ανταλλακτικό για τα αεροσκάφη.

Η «αντίστροφη μηχανική» είναι μια διαδικασία κατά την οποία μια συσκευή ή ένα εξάρτημα διαλύεται στα εξ ων συνετέθη, προκειμένου ειδικευμένοι μηχανικοί να διαπιστώσουν από τι αποτελεί και πώς λειτουργεί. Συνήθως γίνεται για «ξένα» προϊόντα: πχ οι ΗΠΑ κάνουν «αντίστροφη μηχανική» σε οπλικά συστήματα της Ρωσίας και της Κίνας, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς λειτουργούν, ποια εξαρτήματα χρησιμοποιούνται, ποια είναι τα προβλήματά τους, κλπ.

Τι μπορεί να συνέβη

Ωστόσο είναι πολύ σπάνιο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να αναγκάζεται να κάνει «αντίστροφη μηχανική» για εξάρτημα δικού της αεροσκάφους. Τι μπορεί να έχει συμβεί; Μπορεί τα σχέδια για το συγκεκριμένο εξάρτημα να έχουν χαθεί. Μπορεί να μην υπάρχουν τα εργαλεία για την κατασκευή του συγκεκριμένου εξαρτήματος. Μπορεί η εταιρεία που το κατασκεύασε να έχει κλείσει ή να έχει πουληθεί ή να έχει αλλάξει.

Η ουσία είναι ότι για ένα σημαντικό εξάρτημα των Β-2 θα χρειαστεί μια δύσκολη διαδικασία, προκειμένου να κατασκευαστεί ανταλλακτικό του, κάτι που δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό για τα ίδια τα αεροσκάφη, τα οποία αποτελούσαν την «αιχμή της τεχνολογίας» όταν είχαν πρωτοκατασκευαστεί. Σημειώνεται ότι τα B-2 είχαν χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ενώ αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσουν να αποσύρονται από το 2030 και εντεύθεν με την εισαγωγή του αντικαταστάτη τους, του Β-21 Raider.

Πηγή: economico.gr