Προβληματισμός επικρατεί στις ΗΠΑ -αλλά και σε άλλες χώρες- σχετικά με το συναγερμό που σήμανε εδώ και μέρες για την παρουσία μετεωρολογικών αερόστατων στον αμερικανικό ουρανό και τη νέα επιδείνωση της σχέσης της Ουάσινγκτον με την Κίνα.

Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών, μπορεί το πρώτο μπαλόνι που καταρρίφθηκε να θεωρείται βέβαιο ότι μετέφερε κατασκοπευτικά εξαρτήματα από την Κίνα και ενδεχομένως κατά λάθος μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ωστόσο για τα άλλα τρία που εντοπίστηκαν και καταρρίφθηκαν, ο Λευκός Οίκος έχει αμφιβολίες.

Και αθώα τα μπαλόνια…

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε πως τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες στα αντικείμενα αυτά δεν έδειξαν κάτι το ύποπτο. «Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ή κάτι που να δείχνει ότι αυτά τα τρία αντικείμενα ήταν μέρος κατασκοπευτικού προγράμματος μπαλονιών της Κίνας», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.

Τα τα τρία «αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα» που καταρρίφθηκαν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις βόρειες ΗΠΑ και τον Καναδά ήταν πιθανότατα -κάτι τέτοιο, άλλωστε λέει εμμέσως πλην σαφώς ο Λευκός Οίκος- «αθώα μπαλόνια για εμπορικούς ή ερευνητικούς σκοπούς».

…Και αστοχία

Μάλιστα, στο μπάχαλο προστίθεται και το κόστος, καθώς το F-22 που ανέλαβε την αποστολή της κατάρριψης χρησιμοποίησε για τις επιχειρήσεις αυτές πυραύλους AIM-9X Sidewinder, ο καθένας εκ των οποίων κοστίζει περίπου 400.000 δολάρια. Και, όπως αποκαλύφθηκε, ο πρώτος πύραυλος κατά του κινεζικού μπαλονίου δεν βρήκε ποτέ τον στόχο του.

Από την πλευρά της, η Κίνα επιμένει ότι το αερόστατο που καταρρίφθηκε ήταν ένα «πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε για έρευνα», παραδεχόμενη, βέβαια, ότι μπήκε κατά λάθος στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αλλά και κατακρίνοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον για κατάρριψή του ως υπερβολική και σαφώς μη βοηθούσα τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr