Προσπάθεια διαχείρισης ζημιάς επιχειρεί να κάνει η κινεζική διπλωματία μετά δήλωση αξιωματούχου της χώρας, η οποία αμφισβητούσε ευθέως την ανεξαρτησία χωρών που στο παρελθόν ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Η εμπρηστική δήλωση

Όλα άρχισαν όταν ο πρέσβης της Κίνας στο Παρίσι εμφανίστηκε να αμφισβητεί, όχι μόνο το γεγονός ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία, αλλά εμμέσως και την κυριαρχία όλων των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο Λου Σαγέ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη θέση του για το αν η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας ή όχι, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση πως η Κριμαία αποτελεί ιστορικά τμήμα της Ρωσίας και προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ. «Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», προσέθεσε.

Θύελλα αντιδράσεων

Η δήλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς η Γαλλία, με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της είχε επισημάνει πως η Ουκρανία αναγνωρίστηκε διεθνώς «στα σύνορα τα οποία περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Κίνας, μετά την κατάρρευση της ΕΕΣΔ ως νέο κράτος μέλος του ΟΗΕ», ενώ υπενθύμιζε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 είναι «παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου». Επίσης, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, δήλωσε ότι η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία «θα καλέσουν μέσα στην ημέρα» τους κινέζους απεσταλμένους «για να ζητήσουν μια διευκρίνιση, αν η θέση της Κίνας έχει αλλάξει αναφορικά με την ανεξαρτησία, και να τους υπενθυμίσουν πως δεν είμαστε μετασοβιετικές χώρες, αλλά χώρες τις οποίες κατείχε παρανόμως η Σοβιετική Ένωση».

Τα «μαζεύει» το Πεκίνο

Μπροστά σε αυτό το μπάχαλο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ προσπάθησε να δράσει πυροσβεστικά, καθώς δήλωσε πως η Κίνα σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και υποστηρίζει τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η κυρία Νινγκ πρόσθεσε ακόμη στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως τα σχόλιά της για την κυριαρχία αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση της κινεζικής κυβέρνησης. Με την κίνηση αυτή, το Πεκίνο θεωρεί το ζήτημα λήξαν, ωστόσο, η δυσπιστία της Δύσης έναντι της Κίνας, μάλλον αυξάνεται παρά αμβλύνεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr