Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν στη Γερουσία ένα σχέδιο των Δημοκρατικών για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής διαδικασίας, φέροντας στο φως τις βαθιές διαφορές των δύο κομμάτων σε κρίσιμα για τη δημοκρατία ζητήματα: το δικαίωμα στο εκλέγειν και οι διαφορετικοί τρόποι που μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν.

Η τεράστια μεταρρύθμιση την οποία πρότειναν οι Δημοκρατικοί προέβλεπε κυρίως οι ψηφοφόροι να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους, ανάγκαζε τις πολιτείες να δέχονται τις πρώιμες ψήφους, απαιτούσε περισσότερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών, αλλά και από τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο ανάγκαζε να αποκαλύπτει τις φορολογικές του δηλώσεις.

Όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία αντιτάχθηκαν ακόμη και στην έναρξη των συζητήσεων για το κείμενο αυτό την ώρα που στο σώμα απαιτείται πλειοψηφία 60 ψήφων για να προχωρήσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

Οργή Μπάιντεν-Δημοκρατικών

Οι Δημοκρατικοί όμως δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να μάχονται, με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας του κόμματος στη Γερουσία Τσακ Σούμερ να τονίζει: «Στη μάχη για το δικαίωμα του εκλέγειν, αυτή η ψηφοφορία ήταν η αρχή, όχι το τέλος». Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που στήριζε το νομοσχέδιο, απαραίτητο σύμφωνα με τον ίδιο για να αντιμετωπιστούν οι «εντελώς πρωτόγνωρες» επιθέσεις κατά του δικαιώματος αυτού, κυρίως των μειονοτήτων.

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Η μάχη αυτή έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει – κάθε άλλο», τόνισε σε ανακοίνωσή του. «Έχω ασχοληθεί με το θέμα ολόκληρη την καριέρα μου και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας να νικήσουμε ξανά — για τους πολίτες, για τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε. Ο Σούμερ κατήγγειλε εξάλλου μιλώντας στη Γερουσία ότι «τα μεγάλα ψέματα του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εξαπλωθεί σαν καρκίνος» στους Ρεπουμπλικάνους. Τα ψέματα αυτά είναι μια αναφορά στις πολλές καταγγελίες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Επιμένει για «νοθεία» ο Τραμπ

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δόθηκαν στους πολίτες περισσότερες εναλλακτικές να καταθέσουν την ψήφο τους, ψηφίζοντας νωρίτερα, μέσω ταχυδρομείου, με κάλπες να στήνονται ακόμη και στους δρόμους. Εξάλλου όλες οι καταγγελίες περί νοθείας που κατατέθηκαν σε δικαστήρια απορρίφθηκαν. Όμως πέντε μήνες αφού αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο δισεκατομμυριούχος δεν έχει παραδεχθεί τη νίκη του Μπάιντεν. «Οι προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες», έγραψε ξανά την Τρίτη.

Προκειμένου να αποτρέψουν να επαναληφθούν αυτές οι παρατυπίες, περίπου 15 πολιτείες των ΗΠΑ, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, έχουν υιοθετήσει από την αρχή του έτους νομοσχέδια που περιορίζουν την πρόσβαση των ψηφοφόρων, κυρίως όσων ανήκουν σε μειονότητες, στις κάλπες. Σύμφωνα με τον Σούμερ, πρόκειται «για την πιο ευρεία απόπειρα να περιοριστεί η ψήφος εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια», όταν στις ΗΠΑ ίσχυε ακόμη το καθεστώς φυλετικού διαχωρισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr