Δι’ ασήμαντον αφορμήν, ένας από τους πιο «ακραίους» Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απειλεί με τη συμπεριφορά του να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο σύνολο του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ.

Στο βήμα όσο αντέξει…

Συγκεκριμένα, ο Γερουσιαστής του Κεντάκι, Ραντ Πολ, έχει υιοθετήσει τη μέθοδο του filibuster (έχει ανέβει στο βήμα και μιλά ακατάπαυστα, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τον διακόψει, παρά μόνο ο ίδιος να σταματήσει), προκειμένου να καθυστερήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, ύψους 740 δισ. δολαρίων, ώστε να πετύχει την αφαίρεση της παραγράφου που απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει στρατεύματα από το Αφγανιστάν πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου.

Δείτε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Σε “συμφωνία κυρώσεων στα λόγια” κατέληξαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες. Ας ετοιμάσουμε βαλίτσες για την Ουάσιγκτον

Κίνδυνος για «κλείσιμο» της κυβέρνησης

Ο Πολ είναι αντίθετος στις επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό και συμφωνεί με τη γραμμή της απόσυρσης δυνάμεων από τον πρόεδρο Τραμπ, ωστόσο, η στάση του δημιουργεί ευρύτερο ζήτημα, καθώς εάν δεν υπάρξει άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου, το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα πρέπει να περάσει σε shutdown (διακοπή της λειτουργίας ορισμένων υπηρεσιών και οργανισμών), αφού δεν θα μπορεί να πραγματοποιεί δαπάνες χωρίς εγκεκριμένο από το Κογκρέσο προϋπολογισμό.

Στόχος η αποτροπή του βέτο

Ο Πολ δέχεται να επιτρέψει να διεξαχθεί ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μία εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το shutdown, αν οι γερουσιαστές δεχθούν να συζητηθεί κανονικά και όχι με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων, κλείνοντας τον δρόμο ακόμη και σε βέτο από πλευράς του προέδρου Τραμπ. Το ίδιο όμως, πρέπει να κάνει και η Γερουσία, με τουλάχιστον 67 στις 100 ψήφους.

Ο Τραμπ απειλεί με βέτο για λόγο επίσης άσχετο με τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας, συγκεκριμένα για τη μη αναθεώρηση της νομοθεσίας περί ευθυνών των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Εδάφιο 230) από το Κογκρέσο.

Διαβάστε ακόμη

Πηγή: economico.gr