Σε κατάσταση που περιγράφεται μόνο με μια… κακιά λέξη φαίνεται ότι τελεί πλέον το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και εντελώς απρόβλεπτες.

Όπως είχε γράψει το economicο.gr, η συμφωνία που απέτρεψε την αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε κόστος για τον πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι και φαίνεται ότι ήδη αρχίζει να… πληρώνει καθώς ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Φλόριντα, Ματ Γκέιτζ, προχώρησε σε κίνηση για την απομάκρυνση του Μακάρθι από τη θέση του, σε μια πράξη εκδίκησης που αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απειλή για τη θητεία του Καλιφορνέζου πολιτικού και θα μπορούσε να βυθίσει τη Βουλή στο χάος.

Πρόταση μομφής

Έπειτα από ημέρες προειδοποιήσεων, ο Γκέιτζ σηκώθηκε το βράδυ της Δευτέρας για να φέρει ψήφισμα που κηρύσσει κενή την θέση του προέδρου της Βουλής. Αυτό ξεκίνησε μια διαδικασία που θα ανάγκαζε σε ψηφοφορία εντός των ημερών για το αν ο Μακάρθι θα παραμείνει στη θέση του. Με τον τρόπο αυτό, ο Γκέιτζ επεδίωξε να υποβάλει τον Μακάρθι σε μια σπάνια μορφή πολιτικής τιμωρίας που έχουν βιώσει μόνο δύο άλλοι ομιλητές στην ιστορία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η κίνηση αυτή ήρθε λίγες ημέρες αφότου ο Μακάρθι επέλεξε να αποτρέψει το κλείσιμο της κυβέρνησης με τον μόνο τρόπο που μπορούσε – στηριζόμενος στις ψήφους των Δημοκρατικών για να προωθήσει ένα προσωρινό νομοσχέδιο για τις δαπάνες παρά τις αντιρρήσεις ενός αμετακίνητου μπλοκ σκληροπυρηνικών στο ίδιο του το κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του Γκέιτζ.

Σφοδρή επίθεση

Ήταν μια σύντομη αλλά έντονη διακοπή των καθημερινών εργασιών της Βουλής. Ο Μακάρθι δεν ήταν παρών στο βήμα της Βουλής όταν ο Γκέιτζ έκανε την πρότασή του, αλλά δεκάδες Δημοκρατικοί συνωστίζονταν στους διαδρόμους για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων διέκοψε τη συνεδρίασή της λίγο αργότερα, αλλά σύμφωνα με τον κανονισμό της αίθουσας, ο Μακάρθι και η ηγετική του ομάδα θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα εντός δύο νομοθετικών ημερών.

Γίνεται ολοένα και πιο σαφές για ποιον εργάζεται ήδη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και δεν είναι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα“, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Γκέιτζ, κάνοντας λόγο για την απομάκρυνση του Μακάρθι, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε επιτρέψει στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παίρνει το “χαρτζιλίκι του σε κάθε διαπραγμάτευση“.

Ο Γκέιτζ αναφέρθηκε στην εξάρτηση του Μακάρθι από τους Δημοκρατικούς για την ψήφιση του νομοσχεδίου χρηματοδότησης, το οποίο ήταν απαραίτητο για να αποφευχθεί το shutdown, επειδή ο ίδιος και 20 συνάδελφοί του αντιτάχθηκαν σε αυτό και κατηγόρησε τον Μακάρθι ότι είπε ψέματα στους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις δαπάνες και ότι έκανε “μυστική συμφωνία” με τους Δημοκρατικούς σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, στην οποία ο ίδιος και δεκάδες άλλοι συντηρητικοί έχουν αντιταχθεί.

Κλιμάκωση

Η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντική κλιμάκωση της μακροχρόνιας υποβόσκουσας διαμάχης για την εξουσία μεταξύ του Μακάρθι και μιας ομάδας συντηρητικών σκληροπυρηνικών στο κόμμα του. Αυτοί επαναφέρουν διαρκώς την απειλή της εκθρόνισης του προέδρου της Βουλής από τότε που εξελέγη, αφού τον υπέβαλαν σε έναν επώδυνο γύρο 15 ψηφοφοριών. Ο Μακάρθι, που έχει δείξει αξιοσημείωτη προθυμία να αντέξει τον πολιτικό, εμφανίστηκε απτόητος. Λίγα λεπτά αφότου ο Γκέιτζ κατέθεσε το ψήφισμα, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Φέρτε το“.

Νομίζω ότι είναι αποδιοργανωτικό για τη χώρα, και εκεί που εστιάζω είναι μόνο στο να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας“, δήλωσε ο Μακάρθι. “Θέλω να κερδίσω την ψηφοφορία για να μπορέσω να τελειώσω τη δουλειά για τον αμερικανικό λαό. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που το έχουν κάνει αυτό από την ημέρα που μπήκαμε“. Η εχθρότητα του Γκέιτζ προς τον Μακάρθι εκτείνεται πολύ πέρα από την πιο πρόσφατη αψιμαχία για τη χρηματοδότηση.

Αναδείχθηκε ως ο κύριος βασανιστής του Μακάρθι κατά τη διάρκεια του αγώνα του προέδρου τον Ιανουάριο, όταν υποστήριξε ότι ο Ρεπουμπλικάνος της Καλιφόρνιας “πούλησε μετοχές του εαυτού του για περισσότερο από μια δεκαετία” και δεν σταμάτησε ποτέ. Για να κατευνάσει τον Γκέιτζ και τους άλλους 19 Ρεπουμπλικάνους που αντιτάχθηκαν στην προεδρία του, ο Μακάρθι συμφώνησε να αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής, ώστε να επιτρέπει σε οποιονδήποτε νομοθέτη να προκηρύσσει πρόχειρη ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του.

Ο άγνωστος αριθμός

Αφού ο Μακάρθι έκλεισε μια διακομματική συμφωνία με τον Μπάιντεν την άνοιξη για την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους, υπήρξαν φήμες μεταξύ των ακροδεξιών για την προώθηση μιας πρότασης εκκένωσης. Αντ’ αυτού, συμβιβάστηκαν με το κλείσιμο της αίθουσας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δεν ήταν σαφές πόσοι Ρεπουμπλικάνοι σκόπευαν να συμμετάσχουν με τον Γκέιτζ στην προσπάθειά του να εκθρονίσει τον Μακάρθι. Ορισμένοι ακραίοι που έχουν ασκήσει κριτική στον πρόεδρο δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα υποστήριζαν την απομάκρυνσή του τώρα.

Όμως ο Γκέιτζ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο ότι είχε επαρκή υποστήριξη από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να επικρατήσει – εκτός αν οι Δημοκρατικοί ψήφιζαν για να σώσουν τον Μακάρθι. “Έχω αρκετούς Ρεπουμπλικάνους”, είπε. Τέσσερις άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, οι Ρεπουμπλικάνοι Τιμ Μπέρτσετ από το Τενεσί, Ιλάι Κρέιν και Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα και Μπομπ Γκουντ από τη Βιρτζίνια, δήλωσαν ότι τείνουν να υποστηρίξουν την πρόταση. Περισσότεροι έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτοί σε αυτό.

Έμενε να φανεί αν οι Δημοκρατικοί θα βοηθούσαν τον Μακάρθι να διατηρήσει τη θέση του. Εάν ψήφιζαν κατά του Μακάρθι -όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα όταν εκλέγεται πρόεδρος του αντίπαλου κόμματος- ο Γκέιτζ θα χρειαζόταν μόνο μια χούφτα Ρεπουμπλικάνων να προσχωρήσουν στην αντιπολίτευση για να τον απομακρύνει, κάτι που απαιτεί απλή πλειοψηφία. Αλλά ο Μακάρθι θα μπορούσε να παραμείνει πρόεδρος, αν αρκετοί Δημοκρατικοί ψήφιζαν υπέρ του, παρέλειπαν εντελώς την ψηφοφορία ή ψήφιζαν “παρών”.

Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί

Σε αυτή την περίπτωση, οι Δημοκρατικοί που δεν κατέγραψαν ψήφο θα μείωναν το όριο της πλειοψηφίας και θα διευκόλυναν την απόρριψη της πρότασης του Γκέιτζ. Ορισμένοι Δημοκρατικοί που εκπροσωπούν μετριοπαθείς και συντηρητικά προσανατολισμένες περιφέρειες έχουν δηλώσει ότι θα ήταν δύσκολο να τιμωρήσουν τον Μακάρθι επειδή για να αποτρέψει το shutdown. Ωστόσο, άλλοι δήλωσαν ότι δεν βλέπουν κανένα λόγο να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση, επισημαίνοντας τη σειρά παραχωρήσεων που έχει κάνει ο Μακάρθι για να κατευνάσει τη δεξιά του πλευρά.

Αυτές περιελάμβαναν την έναρξη έρευνας μομφής κατά του Μπάιντεν και την αθέτηση των επιπέδων δαπανών που διαπραγματεύτηκε με τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια της κρίσης του ορίου χρέους. Σε δήλωσή της η Δημοκρατική βουλευτής Ιλάν Ομάρ κατακεραύνωσε τον Μακάρθι για την αντίθεσή του στο δικαίωμα των αμβλώσεων και στα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τον αποκάλεσε “έναν αδύναμο ομιλητή που έχει βάλει συστηματικά το προσωπικό του συμφέρον πάνω από τους ψηφοφόρους του, τον αμερικανικό λαό και το Σύνταγμα“.

Ο Μακάρθι “έχει κάνει αποστολή του να καλύψει μια εγκληματική συνωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και είναι ο ίδιος μια απειλή για τη δημοκρατία μας“, είπε. “Ψήφισε κυριολεκτικά για να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, να ανατρέψει τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο και δεν έκανε τίποτα για να αποθαρρύνει τα μέλη του να κάνουν το ίδιο“. Τα καμώματα του Γκέιτζ έχουν εξοργίσει τους συμμάχους του Μακάρθι, οι οποίοι θεωρούν την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου από τη Φλόριντα ως ένα διαφημιστικό κόλπο που υποκινείται από προσωπική έχθρα.

Καθώς ο Γκέιτζ περίμενε να μιλήσει στο βήμα της Βουλής τη Δευτέρα, ο βουλευτής Τομ Μακκλίντοκ, σηκώθηκε και τον επέπληξε κατάμουτρα χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να “φανταστεί μια πιο αντιπαραγωγική και αυτοκαταστροφική πορεία” από το να προσπαθεί κανείς να απομακρύνει τον πρόεδρο της Βουλής. “Ικετεύω τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους μου να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους, τα πάθη τους, τα λάθη των απόψεών τους, τα τοπικά τους συμφέροντα και τις εγωιστικές τους απόψεις“, είπε ο Μακκλίντοκ.

Άγνωστα νερά

Ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι που αρχικά αντιτάχθηκαν στη στάση του ΜακΚάρθι έδειξαν τη Δευτέρα ότι δεν θα υποστηρίξουν την προσπάθεια του Γκέιτζ να τον εκθρονίσει. Ο βουλευτής Τσίπ Ρόι από το Τέξας, ένας συντηρητικός με επιρροή, δήλωσε στην εκπομπή “The Sean Hannity Show” ότι πιστεύει ότι “ο πρόεδρος αξίζει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη φετινή διαδικασία“. Αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν ανοιχτός στο να απαλλαγεί από τον Μακάρθι, αν ο πρόεδρος προχωρούσε στην έγκριση βοήθειας προς την Ουκρανία χωρίς επίσης να διασφαλίσει τα νότια σύνορα. “Τότε θα βγάλουμε τα γάντια“, δήλωσε ο Ρόι.

Υπάρχει μια σειρά από διαδικαστικά τεχνάσματα που ο Μακάρθι και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια ψηφοφορία για το αν θα παραμείνει ομιλητής. Θα μπορούσε να διεξαγάγει ψηφοφορία για την κατάθεση του ψηφίσματος, η οποία θα το εξουδετέρωνε ουσιαστικά, ή να το παραπέμψει σε μια επιτροπή αποτελούμενη από τους συμμάχους του. Παρόλα αυτά, η απόφαση του Γκέιτζ ωθεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε άγνωστα νερά. Μόνο δύο άλλοι ομιλητές έχουν αντιμετωπίσει προτάσεις παραίτησης: μία φορά το 1910 και πιο πρόσφατα, το 2015, όταν ο βουλευτής Μαρκ Μέντοουζ προσπάθησε να εκδιώξει τον πρόεδρο Τζον Μπένερ. Η Βουλή δεν ψήφισε ποτέ επί της πρότασης, αλλά συνέβαλε στην απόφαση του Μπένερ να παραιτηθεί από πρόεδρος και εντέλει από το Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr