Όπως έχει γράψει το economico.gr, πριν από μερικές εβδομάδες το Κουβέιτ παρέλαβε τα πρώτα δύο από τα 28 Eurofighter Typhoon που έχει παραγγείλει από την ιταλική εταιρεία Leonardo που συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει τα ευρω-μαχητικά.

Eurofighter με… καπέλο

Ωστόσο, φαίνεται ότι η αγορά αυτή προκαλεί πολιτική αναταραχή στη χώρα, καθώς το συμβόλαιο αγοράς των μαχητικών είχε κόστος 8,7 δισ. δολάρια, την ίδια στιγμή που αντίστοιχες αγορές από άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου ήταν πολύ φθηνότερες. Για παράδειγμα, το Κατάρ θα πληρώσει 6,9 δισ. για 24 Eurofighter Typhoon που θα αρχίσει να παραλαμβάνει το 2023. Επίσης, η Σαουδική Αραβία έχει αγοράσει δεκάδες από τα μαχητικά αυτά (αν και παλιότερες εκδόσεις) για συνολικά 11 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι παραπέμπει σε δίκη δύο ανώτατους αξιματικούς της χώρας (έναν αρχηστράτηγο και έναν συνταγματάρχη) με την κατηγορία της διασπάθισης δημοσίου χρήματος για την αγορά των 28 μαχητικών αεροσκαφών. Η παραπομπή των δύο αξιωματικών εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα, ιδίως από στελέχη του κράτους και της κυβέρνησης.

Διαρκή σκάνδαλα

Η έρευνα σε βάρος των αξιωματικών αποκάλυψε ότι «προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στον δημόσιο κορβανά, εκδίδοντας “φουσκωμένους” λογαριασμούς στον κατασκευαστή, οι οποίοι ξεπερνούσαν τη συνολική αξία που είχε συμφωνηθεί στο κύριο συμβόλαιο» αγοράς των Eurofighter Typhoon. Σημειώνεται, δε, ότι η αποκάλυψη της απάτης προήλθε από ανώνυμο πληροφοριοδότη, ο οποίος διευκόλυνε την έρευνα, ενώ η Αρχή τόνισε ότι συνεχίζεται η μελέτη των στοιχείων γύρω από την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν χρόνιο πρόβλημα για το Κουβέιτ, καθώς πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση της χώρας παραιτήθηκε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας παραμένουν προφυλακισμένοι για την υπόθεση υπεξαίρεσης του ποσού των 800 εκατ. δολαρίων από το ταμείο αρωγής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ακτιβιστές, μάλιστα, εκτιμούν ότι η διαφθορά στις χώρες του Κόλπου είναι ιδιαίτερα αυξημένη κυρίως λόγω ατιμωρησίας των ενόχων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr