Τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί ενεργά στο Κυπριακό εξέφρασε η υφυπουργός Εξωτερικών , αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ σε επικοινωνία της τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επαφή ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Λευκωσία, γεγονός που σημειώνει με ικανοποίηση η κυπριακή κυβέρνηση.
Είχαν προηγηθεί το τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στον Νίκο Χριστοδουλίδη και η επιστολή Μπάιντεν προς Αναστασιάδη.
Η πρόθεση εμπλοκής των ΗΠΑ στο Κυπριακό
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, η συνομιλία μεταξύ του Κύπριου ΥΠΕΞ και της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα.
Οι δύο γνωρίζονται από το παρελθόν κατά την περίοδο που η Βικτώρια Νούλαντ ήταν στην κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα και είχε και τότε εμπλακεί στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο “Φιλελεύθερος” η επικοινωνία Νούλαντ-Χριστοδουλίδη μετά την επικοινωνία Μπλίνκεν και την επιστολή Μπάιντεν “επιβεβαιώνει την άνευ προηγουμένου θετική δυναμική στις σχέσεις Λευκωσίας – Ουάσιγκτον”.
Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό και κατά τη συζήτηση αντάλλαξαν απόψεις για την εν εξελίξει προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.
Συμβολή της Ουάσιγκτον στην επίτευξη προόδου
Όπως αναφέρουν στην κυπριακή εφημερίδα οι ίδιες πηγές, η ΥΦΥΠΕΞ Νούλαντ εξέφρασε την επιθυμία και ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη προόδου, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εγείρουν το θέμα προς την τουρκική πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο.
Η επιστολή Μπάιντεν
Η επιστολή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, υπήρξε μία ηχηρή επιβεβαίωση των προθέσεων και σχεδιασμών της Ουάσιγκτον.
Επί των ημερών Τραμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κατορθώσει να ελέγξει την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμη στην περιοχή.
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και σύμφωνα με πληροφορίες ( Μιχ. Ιγνατίου ), οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές του περασμένου καλοκαιριού, όταν η κατοχική δύναμη έστειλε ερευνητικά, γεωτρύπανα και πολεμικά πλοία στο Καστελόριζο και στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Πηγή: economico.gr