Νέο πρόγραμμα εξοπλισμού της Ουκρανίας ανακοινώνει ο Λευκός Οίκος, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά της χώρας.

«Σήμερα, ανακοινώνω 800 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσω περαιτέρω την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμά στα ανατολικά, στην περιοχή του Ντονμπάς», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την αίθουσα Ρούσβελτ στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με πυρομαχικά. Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ρωσία έχει «επαναπροσανατολίσει» την εκστρατεία της για να καταλάβει νέα εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία, καθιστώντας τη ροή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας απαραίτητη.

Όπλα στην Ουκρανία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας κινούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί προτεραιότητα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. «Μοιραζόμαστε και θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε σημαντικές καίριες πληροφορίες με την Ουκρανία να τη βοηθήσουμε ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», είπε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα την Πέμπτη με την ονομασία «Ενωθείτε για την Ουκρανία» που θα παρέχει μια βελτιωμένη διαδικασία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στις ΗΠΑ.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος ανέρχεται σε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια μετά από ένα παρόμοιου μεγέθους μέτρο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Εάν εγκριθεί το τελευταίο πακέτο, θα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το CNN. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια ξεχωριστή δόση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κυβέρνηση, επιπλέον των 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια που υποσχέθηκε.

Βοήθεια ενός δισ. σε δύο μήνες

«Εκτός από την ενίσχυση της αντίστασης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, επιδεικνύουμε επίσης την υποστήριξή μας στον λαό της Ουκρανίας. Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι σκοπεύουμε να παράσχουμε επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση», είπε ο Μπάιντεν. Η νέα βοήθεια ανεβάζει τη συνολική οικονομική στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, είπε ο Πρόεδρος, σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια τους τελευταίους σχεδόν δύο μήνες από την εισβολή της Ρωσίας.

Η χρηματοδότηση των 500 εκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση της Ουκρανίας «για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, για να στηρίξει τις κοινότητες που έχουν καταστραφεί από τη ρωσική επίθεση και να πληρώσει τους γενναίους εργάτες που συνεχίζουν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον λαό της Ουκρανίας», είπε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι οι νέες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών σκοπεύουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς συνεχίζει τη βίαιη εισβολή του για τρίτο μήνα.

«Εμπάργκο» και στα ρωσικά πλοία

«Η ενότητά μας με τους συμμάχους και τους εταίρους μας και η ενότητά μας με τον ουκρανικό λαό στέλνει ένα αλάνθαστο μήνυμα στον Πούτιν: Δεν θα καταφέρει ποτέ να κυριαρχήσει και να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία» είπε ο Μπάιντεν, αμφισβητώντας, παράλληλα, ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων, κάνοντας άλλο ένα βήμα για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα περισσότερες λεπτομέρειες για το μέτρο αυτό. «Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει σε ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να δέσει σε λιμάνια των ΗΠΑ ή να πλησιάσει στις ακτές μας. Κανένα», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr