Μπάιντεν:

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης, με τίτλο «Οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν στις προκλήσεις του Πούτιν και της Χαμάς», που δημοσιεύεται στην Washington Post.

  • “Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μια ενιαία δομή διακυβέρνησης, τελικά υπό μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς όλοι εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών”, έγραψε ο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης στην Washington Post.

“Δεν πρέπει να υπάρξει βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα, δεν πρέπει να υπάρξει επανακατάληψη, πολιορκία ή αποκλεισμός και δεν πρέπει να μειωθεί το έδαφος”, προσθέτει ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Οχθη.

«Εχω δηλώσει με έμφαση στην ισραηλινή ηγεσία ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Οχθη πρέπει να σταματήσει και εκείνοι που διαπράττουν τις βιαιότητες πρέπει να λογοδοτήσουν», γράφει ο Aμερικανός πρόεδρος.

Αντίθετος ο Νετανιάχου στη λύση Μπάιντεν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την αντίθεσή του με το σχέδιο του Μπάιντεν για τη διακυβέρνηση της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή.

“Νομίζω ότι η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σημερινή της μορφή δεν είναι ικανή να αναλάβει την ευθύνη για τη Γάζα, αφού έχουμε πολεμήσει και έχουμε κάνει όλα αυτά, δεν μπορούμε να τους τη μεταβιβάσουμε”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ. Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τη “συνολική στρατιωτική ευθύνη” στη Γάζα “για το προβλέψιμο μέλλον”.

Η Παλαιστινιακή Αρχή διοικούσε τόσο τη Δυτική Όχθη όσο και τη Γάζα, αλλά εκδιώχθηκε από την τελευταία το 2007 μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο με τη Χαμάς.

  • Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr