Την εκτίμηση ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα ελληνοτουρκικά έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν μοιάζει να επιδιώκει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

«Θέλει να αλλάξει τους όρους του διαλόγου»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρώην υπουργός επισήμανε ότι το επόμενο τρίμηνο «είναι το τρίμηνο, κατά το οποίο ο Ερντογάν θα προσπαθήσει διά της βίας να επιβάλει άλλους όρους στο παιχνίδι. Πάει γυρεύοντας για κάποιας μορφής θερμό επεισόδιο, το οποίο θα του επιτρέψει να αλλάξει τους όρους του διαλόγου που του έχουν επιβληθεί».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει κερδίσει στη φάση αυτή τη μάχη του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων, καθώς όλοι, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρωπαίοι μιλούν για διερευνητικές επαφές, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τις συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ. «Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν με την κίνησή του αυτή έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όλους εκείνους που ισχυρίζονταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πίσω και μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, όπως η Γερμανία», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ «δείχνουν με το δάχτυλο τον Ερντογάν ως τον ταραχοποιό»

Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουμε μπροστά μας μια φάση εντονότατης διπλωματικής δραστηριότητας και τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. «Δεν έχω διαβάσει ποτέ τέτοια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να μιλήσει για τα δύο μέρη, αλλά δείχνει με το δάχτυλο τον Ερντογάν ως τον ταραχοποιό. Δεν αποκλείω καθόλου να υπάρξει μια αμερικανική παρέμβαση πολύ ισχυρότερη από αυτή που έχουμε δει, διότι παραμονές των αμερικανικών εκλογών, η διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα είναι το κερασάκι στην τούρτα για τον Τραμπ», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που το Ορούτς Ρέις πλησιάσει στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, τόνισε ότι «θα κάνουμε ό,τι και το καλοκαίρι. Δηλαδή θα στείλουμε τις ίδιες δυνάμεις στην περιοχή, θα την προφυλάξουμε και θα στείλουμε μηνύματα αποφασιστικότητας, και πρέπει να αποφύγουμε κινήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν τη χώρα μας στη θέση του τελώντος το άδικο και θα γυρνούσαν το παιχνίδι».

Πηγή: economico.gr