ΔΝΤ για Γαλλία και Ιταλία: Μειώστε άμεσα τις δαπάνες σας

Η Ιταλία και η Γαλλία θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες τους πιο γρήγορα από ό,τι σχεδιάζουν, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο το χρέος τους, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να χαλαρώσει το δικό της πορτοφόλι προκειμένου να αναζωογονήσει την ανάπτυξη, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι υπουργοί Οικονομικών από όλο τον κόσμο μετέβησαν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να συγκρίνουν εκτιμήσεις και να ακούσουν από ειδικούς του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για μια σειρά θεμάτων που κυμαίνονται από τη δημοσιονομική πολιτική έως την παγκόσμια ανάπτυξη και τη βοήθεια των φτωχότερων χωρών.

Ενώ η συμβουλή του ΔΝΤ δεν είναι δεσμευτική για τις χώρες που δεν λαμβάνουν τη βοήθειά του, οι τελευταίες σκέψεις του για την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία είναι πιθανό να φέρουν άβολες αναμνήσεις από την κρίση χρέους της τελευταίας δεκαετίας.

Στο στόχαστρο Ρώμη και Παρίσι

«Οι προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες με σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να εφαρμόσουν πιο σημαντική και εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση από ό,τι προβλέπεται από τις τρέχουσες πολιτικές των αρχών (για παράδειγμα, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία)», ανέφερε το ΔΝΤ στην οικονομική του προοπτική για την Ευρώπη.

Ο Ευρωπαίος διευθυντής του παγκόσμιου δανειστή, Άλφρεντ Κάμερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει ένα «αναποτελεσματικό» κίνητρο για ανακαινίσεις σπιτιών, γνωστό τοπικά ως Superbonus, που επί του παρόντος πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η Γαλλία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να αποκομίσει «σημαντική απόδοση» αν απαλλαχθεί από τις ενεργειακές επιδοτήσεις που εφαρμόστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, πρόσθεσε ο Κάμερ. Σημειώνεται ότι το Eurogroup έχει συμφωνήσει ότι οι επιδοτήσεις στην ενέργεια θα καταργηθούν πλήρως εντός του 2024.

Περικοπές

Δεν ανέφερε κατά πόσο η Ιταλία ή η Γαλλία έπρεπε να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Η Ιταλία αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ φέτος, 3,7% το επόμενο έτος και 3,0% το 2026, αν και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γαλλία αύξησε την πρόβλεψή της για το έλλειμμα την περασμένη εβδομάδα στο 5,1% του ΑΕΠ και δήλωσε ότι θα επιδιώξει επιπλέον περικοπές προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ. Το Παρίσι έχει καταργήσει σταδιακά πολλές από τις επιδοτήσεις κόστους ζωής, αλλά η έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό των τιμών του ρεύματος θα καταργηθεί πλήρως τον Φεβρουάριο του 2025.

Η Ιταλία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους 2011-2012 λόγω του μεγάλου χρέους της, αναμένει μια πειθαρχική διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος λόγω των επίμονων υπερβάσεων του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η Γαλλία θεωρείται παραδοσιακά ως πιο ασφαλής, αν και έχει χάσει όλες τις αξιολογήσεις του τριπλού Α κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αυξανόταν σταθερά.

Γερμανία και «φρένο χρέους»

Η Γερμανία, αντίθετα, είχε «δημοσιονομικό χώρο» για να επενδύσει στην ψηφιοποίηση και τις δημόσιες υποδομές και να υποστηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη των εταιρειών, είπε ο Κάμερ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει το φρένο χρέους της, το οποίο περιορίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα, από το 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στο 1,35%, και παράλληλα να μειώσει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ.

Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να υπερηφανεύεται για την κορυφαία βαθμολογία, αλλά το οικονομικό της μοντέλο , που επί δεκαετίες βασιζόταν στα φθηνά καύσιμα από τη Ρωσία και στους στενούς δεσμούς με την Κίνα, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις.

Πηγή: economico.gr