Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στα δυτικά ΜΜΕ, ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που βάζουν στο «στόχαστρο» τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να υπολείπεται σημαντικά του κεμαλικού αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

SZ: Απελπιστική περίπτωση

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung σημειώνει πως «από ευρωπαϊκή άποψη η Τουρκία θα μπορούσε να ήταν μια απελπιστική περίπτωση. Μια χώρα όπου η δημοκρατία δεν είχε πλέον καμία ελπίδα. Μια χώρα, σχεδόν όπως η Ρωσία, που βρισκόταν τόσο σταθερά στα χέρια ενός απολυταρχικού ηγέτη. Στην πραγματικότητα, όμως τα πράγματα ήταν πάντα διαφορετικά στην Τουρκία, ακόμη και στα πιο σκοτεινά χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, όταν ο Ερντογάν βρισκόταν στο απόγειο της εξουσίας του. Ποτέ δεν ήταν αδιαμφισβήτητος. Ναι, θα μπορούσε να συμβεί αυτή η χώρα να στείλει τον κυβερνήτη της στη σύνταξη.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό, μεταξύ των οποίων και ιστορικοί. Η Τουρκία έχει μια δημοκρατική παράδοση, Ήδη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήταν μια χώρα με δυτικό προσανατολισμό, με μεσοαστούς διανοούμενους που απέσπασαν ένα σύνταγμα από τον σουλτάνο και ένα κοινοβούλιο. Αυτό συνέβη στα μέσα του 19ου αιώνα. Αργότερα, όταν ο σουλτάνος έδειξε πάλι διάθεση για απολυταρχική διακυβέρνηση, οι Νεότουρκοι επαναστάτησαν. Και νίκησαν. Αυτό έγινε το 1908».

«Παρά τα πλήγματα και τα λάθη, η Τουρκία πάλεψε η ίδια για ένα σύγχρονο κράτος. Και οι σημερινοί κοσμικοί Τούρκοι εξακολουθούν να έχουν έναν εθνικό ήρωα που είναι πολύ παρόν, έναν άγιο στο πρόσωπο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή του κράτους. Έναν που 100 χρόνια μετά εξακολουθεί να είναι λίγο μεγαλύτερος από τον μεγάλο Ερντογάν. Αυτό το κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας παρέμεινε ανέπαφο» συνεχίζει στο σχόλιό της η εφημερίδα του Μονάχου.

FAZ: Ώρα να αποσυρθεί

H Frankfurter Allgemeine Zeitung παραλληλίζει τα χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν με αυτά του Ρώσου προέδρου διερωτώμενη τι προσπαθεί να εξασφαλίσει ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος παραμένοντας στην εξουσία. Σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις του ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι θα ήταν λάθος να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για την μιζέρια στον ίδιο.

«Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν πλήξει την Τουρκία, αν και ως αναδυόμενη χώρα έχει δείξει πως είναι ανθεκτική. Η βιομηχανία, η ατμομηχανή της (εξαγωγικής) οικονομίας, λειτουργεί, ο τουρισμός έχει ανακάμψει. Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικές του έχουν οδηγήσει σε δυσκολίες που είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι θα έπρεπε. Έχει αξιοποιήσει πολύ λίγο τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας με τον νεαρό πληθυσμό της.

Η σκωπτική ιδέα της οικονομικής του θεωρίας ότι ο υψηλός πληθωρισμός καταπολεμάται με χαμηλά επιτόκια, πυροδοτεί την φωτιά της υποτίμησης… κάνοντας τη ζωή δύσκολη σε εκατομμύρια οικογένειες. Ο Ερντογάν θέλει να συνεχίσει τις αποτυχημένες οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική του. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να ευχηθούμε στον αντίπαλό του τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καλή επιτυχία… τώρα ήρθε η χώρα να αποσυρθεί, η Τουρκία χρειάζεται μια νέα αρχή», συνεχίζει η FAZ.

Die Welt: «Μοιραία εκλογική αναμέτρηση»

Η εφημερίδα Die Welt κάνει μια αναλυτικότατη παρουσίαση του βιογραφικού του Ερντογάν, «ένα ταξίδι στο παρελθόν που δείχνει γιατί η Τουρκία και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μοιραία εκλογική αναμέτρηση», όπως επισημάνει ο αρθρογράφος της. Το ταξίδι ξεκινά από το σπίτι που γεννήθηκε στην επαρχία της Ριζούντας στην Μαύρη Θάλασσα, την κλίση του στο ποδόσφαιρο ως νέος, την αναπάνταχη εκλογή του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, τα «χρυσά χρόνια» που ακολούθησαν μετά τη νίκη του στις βουλευτικές του 2002 με την κατάργηση της θανατικής ποινής, τον αγώνα κατά των βασανιστηρίων, την ενίσχυση της κουρδικής γλώσσας.

Μάλιστα το 2004 ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ του απένειμε το βραβείο «Ευρωπαίος της Χρονιάς», επαινώντας τον ως «μεγάλο μεταρρυθμιστή πολιτικό». Λίγο αργότερα, Βρυξέλλες και Άγκυρα ξεκίνησαν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Για να μεταμορφωθεί σε έναν «άνδρα εναντίον του λαού του» με την μεγαλύτερη ρήξη που επήλθε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και ό,τι ακολούθησε μεταβάλλοντας τον Τούρκο πρόεδρο σε έναν «άνδρα εναντίον του υπόλοιπου κόσμου».

Πληροφορίες: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr