Η Ευρώπη πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση, αναφέρει η Barclays

  • Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 2,8% το 2022 σε 2,2% το 2023
  • Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι 0,2%
  • Η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδυνθεί στο 4,5%
  • Η ζώνη του ευρώ θα γνωρίσει ύφεση -1,1%

Άσχημα μαντάτα για την Ευρώπη το 2023

Στην Ευρώπη, αναφέρει η Barclays, η ανάπτυξη στο α’ εξάμηνο του 2022 οδηγεί σε ένα ισχυρό 3,1% σε μέσο όρο για το 2022. Ωστόσο, από το τέταρτο τρίμηνο, προβλέπονται τρία τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, αφήνοντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023 στο -1,1% με επιστροφή της ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, η μέση πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2022 είναι 1,6% και μόνο 0,2% για το 2023, συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενέστερου δ’ τριμήνου του 2022 και ενός τριμήνου συρρίκνωσης στο α’ τρίμηνο του 2023.

Μειώνονται οι πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων

Η πτώση της ζήτησης έχει ήδη μειώσει τις πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις τιμές των εμπορευμάτων. Αυτό θα μειώσει τον πληθωρισμό το 2023, αλλά η ισχυρή δυναμική της αγοράς εργασίας αφήνει αβέβαιη την πορεία του αποπληθωρισμού. Οι κεντρικές τράπεζες  θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022, με τη Fed να αναμένεται να φτάσει στο 4% και την ΕΚΤ τουλάχιστον στο 1,75%.

Παρά το πολύ αδύναμο 2023, οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να συνεχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική και θα αυξήσουν τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία 20 χρόνια. Μία αλλαγή της πολιτικής τους σε ηπιότερη είναι απίθανη, ακόμη και όταν οι αναπτυγμένες οικονομίες μπουν σε ύφεση. Αυτός είναι ένας συνδυασμός που οι επενδυτές δεν έχουν αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες, τονίζει η Barclays, καλώντας τους να είναι προσεκτικοί στην αγορά μετοχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr