τουρκική λίρα

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να διατηρούν την “παράλογη άποψη” ότι η πτώση της λίρας και η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινές, ανέφερε η τράπεζα Barclays, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Dünya.

Θα αποδυναμωθεί κι άλλο η λίρα 

Η χαλαρή νομισματική πολιτική σημαίνει ότι η λίρα πιθανότατα θα αποδυναμωθεί στο 14,5 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους, 15,5 στο δολάριο το πρώτο τρίμηνο του 2022 και στο 16 στο δολάριο το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ανέφερε η Barclays.

Το νόμισμα είναι πιθανό να διατηρήσει αυτά τα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, ανέφερε και συμπλήρωσε πως θα αποδυναμωθεί στο 19,04 έναντι του ευρώ μέχρι το τέλος του 2022.

“Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά”

Σε έκθεση με τίτλο “Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά”, η τράπεζα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι αναμένει από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αγνοήσει τις ανησυχίες των επενδυτών, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 13% αυτόν τον μήνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα συνεχίσουν με περαιτέρω μείωση 1 ποσοστιαίας μονάδας τον Ιανουάριο, αναφέρει.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 15% από 19% τους τελευταίους τρεις μήνες, ενεργώντας κατόπιν εντολής Ερντογάν, ο οποίος λέει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά. Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 21,3% τον Νοέμβριο από 19,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 30% τους επόμενους μήνες, ανέφερε η Barclays.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr