Ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων συνεχίζεται για την απελευθέρωση των ομήρων.

Πρόσθετες απαιτήσεις έχει υποβάλει η Χαμάς στη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, αναφέρει το BBC.

Η συμφωνία επρόκειτο αρχικά να προχωρήσει την Πέμπτη το πρωί, ωστόσο αναβλήθηκε για την Παρασκευή έπειτα από ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης.

Επικαλούμενο «πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης», το BBC αναφέρει ότι η Χαμάς έχει υποβάλλει «πρόσθετες απαιτήσεις αν και δεν είναι σαφές ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις».

Η Χαμάς αρχικά είπε ότι η συμφωνία έπρεπε να τεθεί σε ισχύ σήμερα το πρωί στις 10, αλλά αργά χθες το βράδυ το Ισραήλ σημείωσε ότι δεν επρόκειτο να ξεκινήσει τουλάχιστον μέχρι αύριο.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το Κατάρ υποστηρίζει ότι παραλήφθηκαν οι κατάλογοι των αμάχων που πρέπει να απελευθερωθούν από τη Γάζα και ότι η εκεχειρία θα αρχίσει την Παρασκευή στις 7 το πρωί.

Η πρώτη ομάδα 13 αμάχων θα απελευθερωθεί από τη Γάζα την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, 50 Ισραηλινοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς και 150 Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ στη διάρκεια μίας τετραήμερης προσωρινής παύσης των μαχών.

Νωρίτερα, παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε πως «λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής» και σύγχυση με τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν ήταν ο λόγος αναβολής της εκεχειρίας, που προβλεπόταν αρχικά για σήμερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως διευκρίνισε: «Το Κατάρ σε συντονισμό με τους Αιγυπτίους και τους Αμερικανούς, πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες σήμερα» την ώρα έναρξη της εκεχειρίας. Ήδη εχθές, υπήρξε «μία ανταλλαγή καταλόγων ονομάτων κρατουμένων από τα δύο στρατόπεδα μέσω των Αιγύπτιων και Καταριανών μεσολαβητών».

«Η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 ομήρους γυναίκες και παιδιά -κάτω των 19 ετών- και ταυτόχρονα 30 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν και η συμφωνία θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο», με φόντο το σταμάτημα των μαχών στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας και περιορισμένες υπερπτήσεις ισραηλινών αεροπλάνων στον βορρά, ανέφερε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως «Η καθυστέρηση οφείλεται σε λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής σχετικά με τα ονόματα ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο που θα παραδοθούν».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την απόφαση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων, αυτή θα ξεκινούσε σήμερα το πρωί κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε. Όπως δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η εκεχειρία δεν θα ξεκινήσει πριν από την Παρασκευή (24/11).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr