Τραμπ ήττα

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχω δει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε καλές και κακές μέρες. Αλλά στις 7 Νοεμβρίου, την ημέρα που έχασε τις εκλογές, η μέρα δεν ήταν σαν καμιά άλλη»:

Η περιγραφή ανήκει στην Τάρα ΜακΚίλβι, ανταποκρίτρια του BBC στον Λευκό Οίκο, η οποία σε ένα αποκαλυπτικό – όσο και γλαφυρό – άρθρο της δίνει όλο το παρασκήνιο των αντιδράσεων του Ντόναλντ Τραμπ όταν πληροφορήθηκε την οριστική του ήττα στις εκλογές.

Το χρονικό της 7ης Νοεμβρίου

Η Τάρα Μακ Κίλβι, δίνοντας το χρονικό του περασμένου Σαββάτου, γράφει:

«Ντυμένος με μαύρο αδιάβροχο, σκούρο παντελόνι και λευκό καπέλο MAGA, ή «Make America Great Again», ο πρόεδρος έφυγε από τον Λευκό Οίκο λίγα λεπτά πριν από τις 10:00. Είχε περάσει το πρώτο μέρος της ημέρας του γράφοντας tweet για «απάτη» στις εκλογές.

Μπήκε σε όχημα και κατευθύνθηκε προς το γκολφ κλαμπ του, Trump National της Βιρτζίνια, περίπου 40 χλμ. από τον Λευκό Οίκο. Εκείνη τη στιγμή, είχε αέρα αυτοπεποίθησης. Ήταν μια υπέροχη μέρα, ιδανική για γκολφ και επρόκειτο να την περάσει στο κλαμπ.

Όμως οι άνθρωποι που δούλεψαν γι’ αυτόν φαίνονταν να είναι στα όρια τους. «Πώς είσαι;» ρώτησα μία από τους υπαλλήλους. «Ωραία» είπε. Χαμογέλασε, αλλά το βλέμμα της χαμήλωσε.

Η είδηση της νίκης Μπάιντεν

Περίπου στις 11:30, ενώ ο πρόεδρος βρισκόταν στο γκολφ κλαμπ του, τα δίκτυα των ΗΠΑ άρχισαν να μιλούν για νίκη του Τζο Μπάιντεν.

«Καθόμουν σε ένα ιταλικό εστιατόριο περίπου ένα μίλι από το κλαμπ όταν άκουσα τα νέα. Είμαι μέλος της ομάδας Τύπου του Λευκού Οίκου, μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων που ταξιδεύουν πάντα με τον πρόεδρο. Όλοι τον περιμέναμε να βγει από το κλαμπ» περιγράφει η δημοσιογράφος.

Κάποιοι αναρωτήθηκαν πότε θα φύγει από το κλαμπ και θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Τα λεπτά περνούσαν και έγιναν ώρες. «Παίρνει το χρόνο του» είπε ένας αξιωματικός σε έναν συνάδελφο.

Ο πρόεδρος δεν βιάστηκε να φύγει. Στο κλαμπ, περιβαλλόταν από φίλους. Έξω από τις πύλες, οι υποστηρικτές του φώναζαν σε μένα και τους άλλους δημοσιογράφους: «Διακόψτε τη χρηματοδότηση στα μέσα ενημέρωσης!». Μια γυναίκα κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε «Σταματήστε την κλοπή».

Τελικά, ο Τραμπ βγήκε από το κλαμπ και ξεκίνησε το ταξίδι του. Χιλιάδες υποστηρικτές του αντιπάλου του τον περίμεναν.

«Εσείς χάνετε κι εμείς κερδίζουμε»

«Η αυτοκινητοπομπή του προέδρου κινήθηκε μέσα από τη Βιρτζίνια, και εγώ ήμουν σε ένα φορτηγό που απέφυγε παρά λίγο ένα ατύχημα στο Fairfax County Parkway. Οι σειρήνες έκλεισαν. Όσο πλησιάζαμε στον Λευκό Οίκο, τόσο μεγαλύτερο ήταν το πλήθος: οι άνθρωποι βγήκαν έξω για να γιορτάσουν το τέλος του. Κάποιος ύψωσε ένα πλακάτ «Εσείς χάνετε και όλοι εμείς κερδίζουμε» περιγράφει η Τάρα ΜακΚίλβι.

«Στη συνέχεια, φτάσαμε στον Λευκό Οίκο και ο Τραμπ μπήκε από μια πλαϊνή πόρτα, μια είσοδο που σπάνια χρησιμοποιούν οι πρόεδροι. Οι ώμοι του και το κεφάλι του χαμήλωσαν.

Μας κοίταξε και ύψωσε τον αντίχειρά του. Το έκανε με μισή καρδιά. Δεν σήκωσε το χέρι του ψηλά ούτε ύψωσε την γροθιά του, όπως συχνά έκανε.

«Το απόγευμα η μαγκιά του είχε χαθεί»

Είτε στο Λευκό Οίκο είτε στο γκολφ κλαμπ, ο πρόεδρος δεν υποχώρησε από τη θέση του να διατυπώνει αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την εκλογική νοθεία και να επιμένει ότι θα δικαιωθεί.

Έκανε tweet το πρωί σχετικά με τις παράνομες ψήφους και μέχρι αργά το απόγευμα δήλωνε προκλητικά «Εγώ κέρδισα».

Αλλά, αυτός ήταν ο Τραμπ του Twitter. Ο άντρας που έβλεπα άφηνε μια διαφορετική εντύπωση. Καθώς έμπαινε από την πλαϊνή πόρτα του Λευκού Οίκου αργά το απόγευμα, η «μαγκιά» του είχε χαθεί»…

Πηγή: economico.gr