Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι ο κόσμος πιθανότατα δεν θα πετύχει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

“Η πρόοδος για το κλίμα προχωράει, παρόλο που δεν θα επιτύχουμε τις υψηλότερες φιλοδοξίες μας”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg κατά την ετήσια σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Ντουμπάι, αναφέροντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των εποχών και τις νέες πρωτοβουλίες για τα τρόφιμα και την υγεία.

Η συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2C “δεν είναι τόσο πιθανή”, είπε. “Ευτυχώς, αν μείνουμε κάτω από τους 3C, πολλές από τις αρνητικές επιπτώσεις για τις οποίες έχει ακούσει ο κόσμος δεν θα συμβούν, εκτός αν είμαστε πραγματικά ανεύθυνοι και αφήσουμε να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα”.

Τι συμβαίνει αν ο πλανήτης θερμαίνεται κατά 3C

Ένας πλανήτης που θερμαίνεται κατά 3C από τα προβιομηχανικά επίπεδα θα μπορούσε να εκθέσει τακτικά έως και 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν την ανθρώπινη επιβιωσιμότητα, έδειξε μελέτη του 2018 στο Lancet Planetary Health.

Η πόλη της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να βιώνει τρία πλημμυρικά φαινόμενα που συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα κάθε χρόνο, ενώ έως και 52 φορές περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν επικίνδυνη ζέστη στις αφρικανικές πόλεις. Η έκταση της γης που καταστρέφεται από πυρκαγιές παγκοσμίως θα διπλασιαζόταν και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα μετατρεπόταν σε λιβάδι.

Βίαιες πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία ζέστη

Στη Συμφωνία του Παρισιού, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών, ιδανικά στον 1,5C, για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες του κλίματος τονίζουν σταθερά ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο υπερθέρμανσης του πλανήτη, επισημαίνοντας πώς οι επικίνδυνες επιπτώσεις διαδραματίζονται ήδη σε κάθε γωνιά του πλανήτη σήμερα, όταν η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,2C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Μόνο φέτος, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, μια σειρά από βίαιες πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία ζέστη έχουν στοιχίσει ζωές και έχουν αναδιαμορφώσει κοινότητες.

Ο Γκέιτς υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια

Ο Γκέιτς ανέφερε την πυρηνική σύντηξη και τη σχάση, καθώς και τον πράσινο χάλυβα ως μία από τις λύσεις για τις οποίες είναι αισιόδοξος. Ο συνιδρυτής της Microsoft Corp., ο οποίος επενδύει σε δεκάδες εταιρείες καθαρής τεχνολογίας μέσω της Breakthrough Energy Ventures, δήλωσε ότι οι συναντήσεις στο περιθώριο της COP28 είναι ζωτικής σημασίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με μεγάλους παίκτες σε βιομηχανίες που πρέπει να απαλλαγούν από τον άνθρακα, όπως το τσιμέντο.

Το “καπέλωμα” της COP28

Η φετινή σύνοδος κορυφής, η οποία φιλοξενείται από τα πλούσια σε πετρέλαιο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει αντιμετωπίσει ιδιαίτερη αμφισβήτηση γιατί είναι “καπελωμένη” από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, το στέλεχος του πετρελαϊκού τομέα που επιβλέπει τις συνομιλίες, υποστηρίζει ότι είναι σωστό οι πετρελαϊκές εταιρείες  να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Εκείνοι όμως  που επιθυμούν ταχύτερη απομάκρυνση από τη βρώμικη ενέργεια λένε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων κάνει πολύ λίγα για να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις.

“Πρέπει να ξεπεράσουμε τον ανταγωνισμό των ορυκτών καυσίμων”, δήλωσε ο Γκέιτς. “Για να γίνει αυτό σωστά, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν επιδοτήσεις και, αντίθετα, θα πρέπει να τους επιβληθεί ένας φόρος άνθρακα με την πάροδο του χρόνου”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr