Ελ Σαλβαδόρ bitcoin

Σε μια στιγμή που οι αγορές των κρυπτονομισμάτων βρίσκονται σε αναταραχή, ένας από τους κορυφαίους καθηγητές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κορνέλ «πυροβολεί» το bitcoin αποκαλύπτοντας τρία μεγάλα προβλήματα που έχει το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Μιλώντας στο CNBC, ο καθηγητής Έσβαρ Πράσαντ υπογράμμισε, μάλιστα, ότι υπάρχουν άλλα κρυπτονομίσματα τα οποία έχουν βρει πιο «βιώσιμες» και πρακτικές λύσεις για να ξεπεράσουν τα ελλατώματα του bitcoin, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, μάλλον, το κρυπτονόμισμα θα χάσει σταδιακά την αξία του.

Ποια είναι όμως τα προβλήματα του bitcoin;

Βλάπτει το περιβάλλον

Η εξόρυξη των bitcoin αναφέρεται σε μια ενεργειακά κοστοβόρα διαδικασία που απαιτείται για να παραχθούν νέα νομίσματα και να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο είναι και επαληθευμνο.

Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία εξόρυξης και συναλλαγής με το Bitcoin «σίγουρα δεν είναι καλή για το περιβάλλον» ανέφερε ο Πρασάντ

Ο Έλον Μασκ της Tesla είχε ακυρώσει, εξαιτίας αυτού του προβλήματος, τις πληρωμές με το κρυπτονόμισμα για οχήματα της Tesla, οδηγώντας στην πτώση της τιμής του κατά 5% μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Στη συνέχεια πάντως έκανε στροφή 180° και είπε ότι τελικά θα το δεχτεί αν αποδειχθεί ότι γίνεται λογική χρήση και ότι χρησιμοποιείται καθαρή ενέργεια για την εξόρυξή τους.

Ερευνες πάντως έχουν δείξει πως η ενέργεια που καταναλώνεται για το Bitcoin μπορεί να ξεπεράσει την ενέργεια που χρειάζονται χώρες όπως η Φινλανδία και η Ελβετία.

Από την άλλη, το Ethereum, το δεύτερο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα που μερικές φορές θεωρείται ως η εναλλακτική του, χρησιμοποιεί διαφορετική μορφή εξόρυξης που απαιτεί λιγότερη ενέργεια, ανέφερε ο Πρασάντ.

Το Ethereum Foundation ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί 99,95% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με παλιότερα. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρασάντ, το κάνει πολύ λιγότερο κοστοβόρο και μπορεί να κάνει τις μεταφορές χρημάτων γρηγορότερες και φθηνότερες.

Ζητήμα ανωνυμίας

Η βασική ιδέα του bitcoin ήταν ότι παρέχει ανωνυμία, ανέφερε ο Πρασάντ. Αλλά αποδεικνύεται ότι αν το χρησιμοποιείς πολύ, ειδικότερα για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, τότε είναι πιθανό να συνδέσουν τη διευθύνσή σου ή τη φυσική σου ταυτότητα με την ψηφιακή σου ταυτότητα.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλα κρυπτονομίσματα που προσπαθούν να το λύσουν αυτό και που προσφέρουν μεγαλύτερη ανωνυμία. Όπως, σύμφωνα με τον Πρασάντ, το Monero και το Zcash.

Προβληματικό συναλλακτικό μέσο

Θεωρητικά, το bitcoin υποτίθεται ότι θα παρείχε ανωνυμία και θα αποτελούσε ένα αποτελεσματικό μέσο για συναλλαγές, ωστόσο, έχει αποδειχθεί πως η έντονη μεταβλητότητά του δεν είναι ιδανική για τις πληρωμές καθημερινών αγαθών και υπηρεσιών και η αγορά του είναι πολύ ευμετάβλητη.

Διαβάστε επίσης:

Victoria’s Secret: Λέει «όχι» στους Αγγέλους – Τι αλλάζει

Κορωνοϊός: Νέα πειραματική αντι-ιική θεραπεία με «κοκτέιλ» δύο φαρμάκων σταματά την εξάπλωση του ιού

Στο «μικροσκόπιο» της αμερικ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr