Ευρώπη κορονοϊός

Στην μάχη κόντρα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και στην μετάλλαξη Ομικρον έχει μπει η Ευρώπη, η οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει αφενός τα υψηλά επίπεδα των νέων μολύνσεων, και αφετέρου το σημαντικό ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότερες παίρνουν έκτακτα μέτρα για να θωρακίσουν το σύστημα υγείας και να διασφαλίσουν ότι η εορταστική περίοδος θα είναι, κατά το δυνατόν, φυσιολογική.

Αυστρία 

Η Αυστρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη δυτική Ευρώπη, με συνέπεια να βρίσκεται σε ολικό lockdown έως τουλάχιστον τα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται επίσης σχέδιο για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που φτάνουν τα 7.200 ευρώ.

Ισπανία 

Η Ισπανία έχει εδώ και αρκετές ημέρες απαγορεύσει την είσοδο των ανεμβολίαστων ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από χθες, επίσης, δέχεται μόνο εμβολιασμένους ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

Ιταλία

Στην Ιταλία όπου το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είναι υποχρεωτικό στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από τις 6 Δεκεμβρίου όποιος επιβιβάζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς το πάσο  ή χωρίς αρνητικό rapid test κινδυνεύει με πρόστιμο από 600 έως 1.000 ευρώ.

Βρετανία

Στην Αγγλία είναι από χθες υποχρεωτική η μάσκα στο μετρό, στα λεωφορεία, στα εμπορικά καταστήματα και στα κομμωτήρια. Οι παραβάτες την πρώτη φορά πληρώνουν πρόστιμο 200 λίρες.

Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 6.400 λίρες.

Ουγγαρία 

Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει σε ορισμένες επιχειρήσεις να έχουν μόνο εμβολιασμένους υπαλλήλους. Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, τίθενται αυτομάτως σε άδεια άνευ αποδοχών.

Σλοβακία 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει ένα voucher (εκπτωτικό κουπόνι), αξίας 500 ευρώ, εν είδει κινήτρου σε όσους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών σπεύσουν να εμβολιαστούν ή έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Φινλανδία 

Όσα μπαρ και εστιατόρια δέχονται και μη εμβολιασμένους πελάτες, είναι αναγκασμένα να σταματούν να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 5.00 το απόγευμα.

Λιθουανία 

Όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέλθουν σε εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους ή οποιονδήποτε άλλο δημόσιο εσωτερικό χώρο. Από τα τέλη Δεκεμβρίου, το ηλικιακό όριο θα κατέβει στα 12 έτη. Επίσης, όσοι άνω των 75 ετών έχουν κάνει την ενισχυτική δόση έως τον Μάρτιο του 2022, θα λάβουν το ποσό των 100 ευρώ.

Ουκρανία 

Οι καθηγητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί, τίθενται σε άδεια άνευ αποδοχών. Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και κέντρα αδυνατίσματος – ευεξίας μπορούν να λειτουργούν, μόνο εφόσον όλο το προσωπικό είναι εμβολιασμένο. Τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι διαθέσιμα μόνο για εμβολιασμένους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr