Relief rally για τις παγκόσμιες αγορές μετά την κατ’αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και Βουλής για το ανώτατο χρέος των ΗΠΑ.

Όπως σχολιαζει το Bloomberg, τα futures στις ΗΠΑ συνέχισαν ήπια ανοδικά μετά το άλμα στην Wall Street την Παρασκευή, ωστόσο η οποιαδήποτε αλλαγή στάσης αναμένεται να αρχίσει να αποτυπώνεται στα ταμπλό από αύριο καθώς σήμερα παραμένουν κλειστές λόγω αργίας οι αγορές σε ΗΠΑ (Memorial Day) και Μεγάλη Βρετανία (τραπεζική αργία).

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές είχαν στραφεί προς “ασφαλείς” τοποθετήσεις τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πλησίαζε η λεγόμενη “Ημέρα Χ”, δηλαδή η ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ δεν θα ήταν σε θέση να απόπληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους λόγω ανώτατου ορίου χρέους. Ωστόσο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της Βουλής Κέβιν Μακάρθι εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι η καταρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρας Ελλάδας) θα εγκριθεί από το Κογκρέσο.

“Οι αγορές λογικά θα ανασάνουν με ανακούφιση”, δηλώνει στο Bloomberg ο Chang Wei Liang, αναλυτής της DBS Group Holdings στη Σιγκαπούρη. “Η συμφωνία φαίνεται καλά ισορροπημένη με μείωση δαπανών χωρίς κινδύνους για την ανάπτυξη και είναι πιθανό να αποτελέσει ένα μικρό θετικό νέο για τα αμερικανικά ομόλογα”.

Από την πλευρά τους, αναλυτές της UniCredit έγραψαν σε σημείωμά τους ότι “το κλίμα στην αγορά παρέμεινε γενικά εποικοδομητικό τις τελευταίες ώρες, αν και οι επενδυτές πιθανότατα θα θέλουν να περιμένουν την έγκριση της συμφωνίας για το χρέος στο Κογκρέσο προτού στραφούν περαιτέρω σε assets μεγαλύτερου ρίσκου”.

Στις συναλλαγματικές ισοτιμίες η εικόνα παραμένει μικτή μάλλον, με το δολάριο Αυστραλίας να ενισχύεται κατά 0,3% μετά τις απώλειες 2% της περασμένης εβδομάδας, ενώ το ευρώ υποχωρεί και η βρετανική λίρα βρίσκεται πέριξ του αμετάβλητου. Κάπως ειρωνικά, η προοπτική χρεοκοπίας των ΗΠΑ λειτούργησε προς όφελος του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται έναντι όλων των ομολόγων του G-10 αυτόν τον μήνα.

Μία υπεραπόδοση, που όπως σημειώνει το Bloomberg, αποτυπώνει την ιδιαίτερη θέση των ΗΠΑ στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμη και την περίοδο που φλέρταρε με την χρεοκοπία, οι επενδυτές δεν είχαν άλλη επιλογή για να προστατευθούν από το να συρρέουν σε assets που τιμολογούνται σε δολάρια, όπως τα ομόλογα ΗΠΑ.

Βloomberg: Έτοιμες για "ράλι ανακούφισης" οι αγορές μετά τη συμφωνία για το αμερικανικό χρέος

Άλλωστε, έρευνα της MLIV Pulse νωρίτερα αυτό τον μήνα είχε δείξει ότι το αμερικανικό χρέος ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές asset μετά τον χρυσό, σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Γενικότερα, οι traders στα ομόλογα είχαν παραμείνει αισιόδοξοι για τις προοπτικές μίας συμφωνίας στις ΗΠΑ, ενώ τα σχετικά swaps τιμολογούν αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% στις επόμενες δύο συνεδρίασης της Fed.

Παρόλα αυτά, παραμένει η τελική ώθηση για την επικύρωση της συμφωνίας μέσω του Κογκρέσου, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις σκληροπυρηνικών και στις δύο πλευρές.

“Ενώ αναμένεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι ΜακΚάρθι και ο Μπάιντεν θα συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους, εξακολουθεί να υπάρχει μια διαρκής ανησυχία ότι μπορεί να ανακύψει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων προκειμένου να κερδίσουν και τους πιο αμετακίνητους επικριτές”, εκτιμά ο Quincy Krosby, επικεφαλής αναλυτής της LPL Financial.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr