Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έως το τέλος του έτους, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση,  με τους περιορισμούς στις εισαγωγές να εισάγονται σταδιακά έως τότε, σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.

Η ΕΕ θα πιέσει επίσης να αποκοπούν περισσότερες τράπεζες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank PJSC, δήλωσαν oι ίδιες πηγές. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν επιβάλει στο παρελθόν κυρώσεις στη Sberbank, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας.

Μια απόφαση σχετικά με τις νέες κυρώσεις θα μπορούσε να ληφθεί το συντομότερο την ερχόμενη εβδομάδα σε μια συνάντηση της COREPER (των πρεσβευτών των χωρών της Ένωσης στις Βρυξέλλες), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δεν έχουν ακόμη υποβληθεί επίσημα.

Πράσινο φως και από τη Γερμανία

Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών για να εγκριθούν και αρκετές χώρες, όπως η Ουγγαρία, αντιστέκονται εδώ και καιρό στα μέτρα που στοχεύουν το ρωσικό πετρέλαιο. Η Γερμανία, που νωρίτερα είχε αρνητική στάση, έχει δώσει το “πρασινο φως” για μια σταδιακή απαγόρευση.

Ένα εμπάργκο πετρελαίου θα αυξήσει δραματικά το διακύβευμα των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς η ΕΕ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής αργού και καυσίμων από τη Ρωσία, επιδιώκει να ασκήσει πίεση στον Πούτιν για τον πόλεμό του και έρχεται την ώρα που οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν τα 2/3 των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ΕΕ προήλθαν από τη Ρωσία.

Πηγή: economico.gr