Ερντογάν Bloomberg

Επιχείρηση «κατάπαυση πυρός» μετά από δύο χρόνια ανοιχτής σύγκρουσης του Ταγίπ Ερντογάν με τις αγορές βλέπει το Bloomberg πίσω από τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του τούρκου προέδρου για ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα όμως, θέτει και το ερώτημα για το πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι, και αυτή τη φορά, η υπόσχεση ορθολογικής στροφής από την Αγκυρα.

Η στροφή Ερντογάν σε «ορθόδοξο» πλαίσιο

“Τα μηνύματα δείχνουν ότι η Τουρκία βιάζεται να προχωρήσει σε μια δραματική αλλαγή στην πολιτική της, μετακινούμενη σε ένα πιο ορθόδοξο πλαίσιο”, λέει η Φίνιξ Κάλεν, αναλυτής της Societe Generale SA στο Λονδίνο.

“Πιστεύουμε», προσθέτει, «ότι η κεντρική τράπεζα θα πάει σε μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων της” την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς έως και 4 ποσοστιαίων μονάδων, στο 14,25%.

Η τουρκική λίρα βρέθηκε χθες να κερδίζει έως και 4,6% έναντι του δολαρίου, ενώ οδεύει προς τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σε πάνω από δέκα χρόνια.

Την ίδια στιγμή το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διευρύνει το ανοδικό του σερί για ένατη συνεδρίαση, αντλώντας ώθηση από το ράλι των τραπεζικών μετοχών. Το τελευταίο ράλι οδήγησε σε ιστορικό υψηλό τον δείκτη.

Η κατάρρευση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, επισημαίνει το Bloomberg, σηματοδοτούν μια δραματική αναστροφή από την προηγούμενη στάση του που πυροδότησε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις τουρκικές αγορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Το 2018, λίγο πριν αναλάβει τις διευρυμένες εξουσίες που του έδινε το νέο σύνταγμα της χώρας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να εφαρμόσει την ανορθόδοξη άποψη του ότι τα χαμηλότερα επιτόκια προωθούν βραδύτερο πληθωρισμό.

Αυτό δεν δούλεψε, ιδίως υπό το βάρος της παγκόσμιας ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Για να στηρίξουν την βυθιζόμενη λίρα, οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν πάνω από 100 δισ. δολ. μόνο φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Η στρατηγική αυτή οδήγησε τα καθαρά αποθεματικά ξένου συναλλάγματος να υποχωρήσουν κατά πάνω από το μισό στα 18,4 δισ. δολ.

Την ίδια στιγμή, τα κεφάλαια που δανείστηκε η κυβέρνηση με βραχυπρόθεσμες συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) εκτινάχθηκαν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Η απομάκρυνση Ουισάλ και Αλμπαϊράκ

Οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό, με τη λίρα να σημειώνει διαδοχικά χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα, διευρύνοντας τις συνολικές της απώλειες για το 2020 πάνω από το 30%.

Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν χθες, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, είχαν στόχο να αμβλύνουν αυτές τις πιέσεις. Και ήρθαν αμέσως μετά τα θυελλώδη πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, με τον Τούρκο πρόεδρο να απολύει τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ και λίγο αργότερα να κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Μπορεί μια λεοπάρδαλη να αλλάξει τις βούλες της;

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για την αλλαγή πλεύσης που ευαγγελίζεται ο Ερντογάν. “Μπορεί μια λεοπάρδαλη να αλλάξει τις βούλες της;” αναφέρει ο Νάιτζελ Ρέντελ, αναλυτής της Medley Global Advisors. “Θα υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός σκεπτικισμού για τις δηλώσεις του Ερντογάν, κάτι που θα μετριάσει τον ενθουσιασμό”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Ερντογάν δεν αγνοούσε παντελώς τις συναλλαγές στα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Ωστόσο, η ρήξη επήλθε όταν ζήτησε εξηγήσεις από την κεντρική τράπεζα για την απόφαση της να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τον Σεπτέμβριο στο 10,25%.

Οι συζητήσεις που ακολούθησαν με τον πρώην διοικητή  Ουισάλ και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους επέτρεψαν στον Ερντογάν να αποκτήσει μια πιο πλήρη εικόνα για το παθητικό στην αγορά forex και πώς αυτό συγκρίνεται με τα καθαρά αποθεματικά, αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης στο Bloomberg.

Τα χαμηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός

Το πρακτορείο σημειώνει ακόμα ότι η στήριξη του προέδρου στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ – ο οποίος θα αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας στην πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 19 Νοεμβρίου – και στον νέο υπουργό Οικονομικών Λουτφί Ελβάν, θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο.

Προσθέτει ωστόσο πως ο τούρκος πρόεδρος έχει επιχειρήσει και άλλες φορές να κατευνάσει τους επενδυτές, με τις προσπάθειες αυτές να αποδεικνύονται βραχύβιες. Ακόμα και χθες, στην ομιλία του για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε την πρωτοφανή άποψη ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν επίσης σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

“Προτεραιότητα του Ερντογάν είναι να εδραιώνει την υποστήριξη και να διατηρεί την δημοτικότητα του κόμματος του”, αναφέρει ο Νιχάτ Αλί Οζκάν, αναλυτής στο Ίδρυμα Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα.

“Είναι ρεαλιστής και οι άνθρωποι που διόρισε για να διαχειριστούν την οικονομία είναι απίθανο να ενεργούν ανεξάρτητα. Οι δηλώσεις του έχουν στόχο να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, η οποία έχει ήδη πληγεί σοβαρά από την πανδημία”, προσθέτει.

Πηγή: economico.gr